Η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει, παρότι το κοινό νόμισμα έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης μεταξύ των ισχυρότερων τραπεζιτών του κόσμου, κυβερνητικών αξιωματούχων, κεντρικών τραπεζιτών και επικεφαλής των συνδικάτων, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Την προεδρία της συνάντησης  μοιράστηκαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Anshu Jain, οι οποίοι, ωστόσο, αρνήθηκαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους για το περιεχόμενό της.

Θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, με κυριότερη τη μαζική ανεργία που προκλήθηκε στην Ευρώπη, εκτίμησαν οι συμμετέχοντες.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στις αγορές, οι οποίες νομίζουν ότι πολλά έχουν φτιαχτεί, και στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας και τις κυβερνήσεις», εξήγησε, μιλώντας στο Reuters, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Anders Borg, που συμμετείχε στη συνάντηση.

Η ανεργία στην Ευρώπη αναμένεται να πέσει οριακά, από το 11,8% στο 11,7% φέτος, η ανάπτυξη εμφανίζεται στάσιμη και οι πραγματικοί μισθοί δεν αυξάνονται στις περισσότερες χώρες. Για κράτη όπως η Σουηδία και η Γαλλία, η μεταρρύθμιση της αγοράς απασχόλησης θα χρειαστεί χρόνια, είπε ο Borg.

«Επομένως, είναι πολύ επικίνδυνο να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης, γιατί αυτό θα υπονομεύσει την αντίληψη της κρίσης που πρέπει να έχουμε μεταξύ των εταιρειών, του πληθυσμού, των σωματείων, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα φέτος στο Νταβός ήταν σαφώς χαλαρότερο από ό,τι είχε υπάρξει πριν από ένα χρόνο, όταν όλοι αντιλαμβάνονταν ότι η διάσωση του ευρώ από τη διάλυση ήταν  μια επείγουσα ανάγκη.

Ενδεικτική είναι η στάση του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi και του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn, απέναντι σε αυτή τη συνάντηση, που ίσως να ήταν η σημαντικότερη των 5 ημερών του Φόρουμ, σε ό,τι έχει να κάνει με το ευρώ. Ο πρώτος έφυγε από το Νταβός και επέστρεψε στο σπίτι του πριν από τη συνάντηση και ο δεύτερος, παρότι βρισκόταν ακόμα στο ελβετικό θέρετρο, δεν συμμετείχε.

Ο Κινέζος αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Yi Gang, που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι εξέφρασε τη μεγαλύτερη ανησυχία για τον προστατευτισμό στο εμπόριο και τις αρνητικές επιπτώσεις από τα προγράμματα τυπώματος χρήματος της αμερικανικής, της ιαπωνικής, της βρετανικής και άλλων κεντρικών τραπεζών.

«Υπάρχει υπερβολική ρευστότητα. Η υποτίμηση των νομισμάτων για λόγους ανταγωνιστικότητας είναι σίγουρα μία όψη του προβλήματος αυτού. Εάν όλοι προχωρούν σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ή σούπερ προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και εσύ θέλεις να υποτιμήσεις το νόμισμά σου, απέναντι σε ποιο νόμισμα θα το κάνεις;», εξήγησε.