Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η αύξηση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 2,7% την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011, είναι μόλις η αρχή της εκτίναξης του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Ο οίκος “βλέπει” την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 2,75% στις αρχές του 2014 και στο 4% έως το 2016.

(Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται όταν οι τιμές τους υποχωρούν και η προειδοποίηση της Fed ότι θα περιορίσει το τύπωμα χρήματος -ουσιαστικά τις αγορές ομολόγων- έχει προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στην αγορά αυτή).

“Ανάμεσα στους παράγοντες που ενισχύουν τις αποδόσεις είναι η βελτίωση των προοπτικών για την ανάπτυξη των ΗΠΑ (και εν μέρει της Ευρώπης), η μείωση του συστημικού κινδύνου που προκύπτει από την Ευρωζώνη και ο περιορισμός του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τη Fed”, αναφέρει ο Francesco Garzarelli, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs για την Ευρώπη.

“Σε αυτό το περιβάλλον, η ομάδα αναλυτών μας για την αμερικανική οικονομία περιμένει τώρα ότι η Fed θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων το Σεπτέμβριο”.

Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Μαΐου για την πτώση στις τιμές των ομολόγων, όταν οι αποδόσεις τους είχαν μόλις αρχίσει να αυξάνονται από τα ιστορικά χαμηλά.