Σε Ευρώπη και Αμερική έχει απλώσει τα πλοκάμια της η Qatar Investment Authority, η Κρατική Εταιρεία Επενδύσεων του Κατάρ, με επενδύσεις το ύψος των οποίων, μόνο για το 2012, υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.

Επιχειρήσεις στο Λονδίνο που περιλαμβάνουν πολυκαταστήματα, όπως το Harrod’s (όπου η Καταριανοί κατέχουν μάλιστα το 100%), η τράπεζα Βarclays (συμμετοχή 6,65%), o oυρανοξύστης Canary Warf, αλλά και το Χρηματιστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας (συμμετοχή 15,1%). Στη Γαλλία, συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στη Vivendi (2%), στη Louis Vuitton (1,03%), ενώ κατέχει το 100% της ποδοσφαιρικής ομάδας Paris Saint Germain. Στη Γερμανία, το Κατάρ έχει επενδύσει σε Porsche (10%), Volkswagen (17%) και Hochtief (10%), ενώ στην Ελλάδα είχαμε πέρυσι την “καταριανή απόβαση” στο νησί Οξιά κοντά στην Ιθάκη. Παράλληλα, στον τραπεζικό χώρο, το κρατικό fund του Κατάρ διατηρεί ποσοστό έως 5% της Alpha Bank. Στην Ισπανία, η  Qatar Investment Authority συμμετέχει με ποσοστό 7,94% στην Εταιρεία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Imberdrola, στην Ιταλία κατέχει το 100% της Smeralda Holdings (τουριστικές εγκαταστάσεις στην Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας), το 100% της αλυσίδας ξενοδοχείων Hotel Gallia και επίσης το 100% του Οίκου Valentino. Στην Ελβετία κατλεχει το 5,7% της Credit Suisse και το 14,9% της μεταλλευτικής Xstrata. Η ισχυρή παρουσία του Κατάρ δεν εξαντλείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αντιθέτως εκτείνεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, κατέχει ποσοστό στις κινηματογραφικές παραγωγές Miramax, καθώς και το 5,2% στην εταιρεία Tiffany & Co.

Ο άνθρωπος πίσω από όλα αυτά δεν είναι άλλος από τον 60χρονο Εμίρη,  Hamad bin Khalifa Al Thani, o οποίος γεννήθηκε στην Ντόχα το 1952.  Αποφοίτησε από τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία το 1971 στο Σάντχερστ (Sandhurst) του Ηνωμένου Βασιλείου και αργότερα έγινε διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ. Κατέλαβε την εξουσία στις 26 Ιουνίου του 1995 με την ανατροπή του πατέρα του, Εμίρη Khalifa bin Hamad Al Thani, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στη Γενεύη. Από το 1992, ο Hamad είχε ενισχυμένο ρόλο στην καθημερινή διακυβέρνηση του Κατάρ, ενώ είχε και ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (ελέγχει το fund Paramount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Για την ιστορία ο σεΐχης έχει τρεις συζύγους, και 24 παιδιά – έντεκα γιους και δεκατρείς κόρες.