Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης, η φοροδιαφυγή παραμένει “ο κανόνας” σε μια χώρα, όπου κάτοχοι πολυτελών Ferrari παρουσιάζουν μια εικόνα πραγματικής … εξαθλίωσης, όταν φτάνει η στιγμή να δηλώσουν τα εισοδήματά τους και, κατά συνέπεια, να βάλουν το χέρι στην τσέπη υπέρ των κρατικών ταμείων…

Εντός του Ιανουαρίου, εν μέσω αρκετών αντιπαραθέσεων, η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων αποφάσισε να δοκιμάσει ένα καινούργιο εργαλείο. Αυτή τη φορά, αντί να προσπαθήσει να ανακαλύψει πόσα κερδίζουν οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, η Υπηρεσία άρχισε να αποδύεται σε μια άλλου είδους προσπάθεια: πλέον ερευνά πόσα ξοδεύουν, ώστε από αυτά τα ποσά να συνάγεται και το ύψος των εισοδημάτων τους.

Το νέο εργαλείο, γνωστό ως ”redditometrο” στα ιταλικά ή “μετρητής εισοδήματος” επί το ελληνικότερον, στοχεύει στο να ελαχιστοποιηθεί το περιθώριο δυνατότητας φοροδιαφυγής, θέτοντας στο “μικροσκόπιο”  τις δαπάνες του εκάστοτε φορολογούμενου σε μια σειρά κατηγοριών, όπως έξοδα νοικοκυριού, ιδιοκτησία ΙΧ αυτοκινήτου, διακοπές, εγγραφές σε γυμναστήρια, χρήση κινητών τηλεφώνων, ακόμα και ένδυση.

Εάν οι δαπάνες του υπερβαίνουν το 20% του εισοδήματος που έχει δηλώσει, η Υπηρεσία θα ζητήσει εξηγήσεις.

Σε μια χώρα που ζητά μετ’ επιτάσεως έσοδα, ώστε να τονώσει τα ισχνά δημόσια οικονομικά της (και όπου οι εφημερίδες δεν σταματούν να δημοσιεύουν άρθρα για προλετάριους που λατρεύουν τις Lamborghini), θα ανέμενε κανείς ότι το “redditometro” θα βρει πολλούς υποστηρικτές, τουλάχιστον μεταξύ εκείνων που είναι εντάξει στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.  

Ωστόσο, το “redditometro” έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης. Σε αυτόαντιδρούν οι έμποροι λιανικής που στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης, καθώς, όπως λένε, θα αποθαρρύνει τους καταναλωτές και θα προκαλέσει την οριστική “ταφόπλακα” για τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις τους. Υπάρχει κι η άλλη κατηγορία που στηρίζει την πολεμική της στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι με το νέο αυτό εργαλείο η πολιτεία εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.
 
Όπως, πάντως, και να το δει κανείς, το συγκεκριμένο μέτρο αντανακλά τις εντεινόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης Monti να πείσει (κατ’ άλλους να εκφοβίσει) όσο το δυνατό περισσότερους Ιταλούς να συμμορφωθούν με τον φορολογικό κώδικα…

Xρ. Ρωμ.