Του Μηνά Τσαμόπουλου

Από τον Φαληρικό όρμο ανοίγει το πρωϊ της Παρασκευής 19 Ιουλίου το  ιστορικό ράλι Αιγαίου το οποίο συμπληρώνει τα 50 του  χρόνια.  Περισσότερα από 44 σκάφη ανοιχτής θαλάσσης θα πάρουν μέρος στην επέτειο του μισού αιώνα ζωής που έκλεισε η πιο πετυχημένη διοργάνωση ανοιχτής θαλάσσης στην Ελλάδα δίνοντας ακόμη πιο γιορταστικό τόνο στον φετινό αγώνα και στέλνοντας  το μήνυμα ότι η ελληνική ιστιοπλοΐα αντέχει και στη φουρτούνα της κρίσης.

Περίπου 400 ναυτικά μίλια θα διανύσουν τα αγωνιζόμενα σκάφη πολλά εκ των οποίων προέρχονται από την ελληνική περιφέρεια.

Πρώτος σταθμός η αρχοντική Σύρος, όπως και στο 1ο Ράλλυ Αιγαίου το 1964. Στη συνέχεια ο πολύχρωμος στόλος θα πλεύσει στην κατανυκτική Πάτμο ενώ ο τρίτος σταθμός του 50ου Ράλλυ θα είναι το ακατέργαστο Κουφονήσι. Εκεί έχει προγραμματιστεί μια Inshore ιστιοδρομία πριν τα σκάφη δώσουν την τελευταία τους μάχη για τη νίκη στο σκέλος προς τον τερματισμό στο Σούνιο.

Κατά την σημερινή  συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  στις εγκαταστάσεις του διοργανωτή ΠΟΙΑΘ ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Μαραγκουδάκης τόνισε μεταξύ άλλων :

“…Η διοργάνωση ξεκίνησε από την επιθυμία των ιστιοπλόων του κέντρου να γνωρίσουν τα νησιά μας, να έλθουν σε επαφή με τους νησιώτες και να δοκιμάσουν τις ιστιοπλοϊκές ικανότητές τους  διαπλέοντας την ιστορική αυτή θάλασσα των προγόνων μας, το Αιγαίο. Έτσι φθάσαμε στη σημερινή επέτειο των 50 χρόνων, έχοντας πραγματοποιήσει 120 επισκέψεις στα νησιά με 1700 συμμετοχές σκαφών και έχοντας  διανύσει με πανιά μια απόσταση όση η περίμετρος της Γης….»

Σύμμαχοι στην άρτια διοργάνωση φέτος τα παγωτά ΕΒΓΑ που είναι ο κύριος χορηγός του  50ου Ράλι Αιγαίου. Την εταιρεία εκπροσώπησε  στην Συνέντευξη Τύπου η κυρία Ράνια Λυνάρδου, διευθύντρια marketing  η οποία τόνισε «.. Φέτος συναντιόμαστε ξανά και ανυπομονούμε να συνταξιδέψουμε, να χαρούμε την θάλασσα του Αιγαίου και την  εμπειρία της ιστιοπλοΐας, με μια νότα γλυκιάς γεύσης και απόλαυσης των παγωτών ΕΒΓΑ.»

Επίσης τα ΕΛΤΑ τιμώντας  τα 50 χρόνια του Ράλι Αιγαίου εκδίδουν ειδικά συλλεκτικά προϊόντα φιλοτελισμού μεγάλης αξίας. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Κωνσταντίνος Μελαχροινός, τόνισε :

“….Τα ΕΛΤΑ, τιμώντας αυτή την παράδοση, πήραν την απόφαση φέτος να ταξιδέψουν μαζί σας στο Αιγαίο, ως επίσημος Υποστηρικτής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του 50ου Ράλι Αιγαίου και για το λόγο αυτό δημιουργούν σειρά φιλοτελικών και συλλεκτικών προϊόντων. Στόχος μας, να τιμήσουμε τον μεγαλύτερο και παλαιότερο αγώνα ανοικτής θάλασσας της χώρας μας ».

Ξεχωριστή  ήταν η παρουσία του Ολυμπιονίκη ιστιοπλόου Δημήτρη Δεληγιάννη οποίος έχει κερδίσει τα τέσσερα από τα πέντε ράλι την τελευταία πενταετία και τα δύο τελευταία συνεχόμενα:

«Είναι ένα διαφορετικό ράλι για μένα. Θα αγωνιστώ με ένα νέο πλήρωμα αφού μου  έκανε την τιμή η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων να τρέξω με το σκάφος της. Πιστεύω ότι και σε αυτή την κατηγορία θα καταφέρουμε να διακριθούμε. Είναι τιμή για μένα που θα τρέξω στο 50ο ράλι Αιγαίου».