Μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ βρίσκεται η Βρετανία, επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.  Όπως σημειώνει, μέσω του CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος του Οίκου, David Riley, η οικονομία της χώρας βαδίζει επί τα χείρω από πέρυσι που η χώρα τέθηκε σε αρνητικό outlook από τον οίκο.

“Eίχαμε κατατάξει τη Βρετανία σε αρνητικό outlook για σχεδόν 12 μήνες και σε αυτό το διάστημα, οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές παρουσίασαν όντως επιδείνωση”, ανέφερε ο
Riley.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τη βαθμολογία ΑΑΑ και από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους από το 1970,  κάτι που διατηρήθηκε ακόμη και το 1978, κατά τον λεγόμενο “χειμώνα της δυσαρέσκειας” (με τις εκτεταμένες απεργίες των βρετανικών συνδικάτων),  τη συντριβή της στερλίνας από  τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992, αλλά και την πρόσφατη κρίση χρέους στην Ευρώπη.  Εντούτοις, τόσο η Moody’s όσο και η Fitch έκαναν λόγο για πιθανή υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον Riley, η Βρετανία κέρδισε από την ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, έχοντας το δικό της νόμισμα και επαίνεσε τη σχετικά αξιόπιστη στρατηγική μείωσης του χρέους.
“Το να υπάρχει σχέδιο χωρίς ανάπτυξη δεν αρκεί. Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να δούμε μια βάση οικονομικής ανάκαμψης της Βρετανίας, αλλιώς οι πιέσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα σε επίπεδο αξιολόγησης”, είπε ο Riley.

Οι ανησυχίες του Riley απηχούν τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου, Olivier Blanchard, προειδοποίησε ότι η προσκόλληση της Βρετανίας στο πρόγραμμα λιτότητας ενδέχεται να “πνίξει” την όποια ανάπτυξη. Παρ’ όλ’ αυτά πάντως, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, George Osborne, υπεραμύνθηκε του προγράμματος.
.