Στο 41%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό 10ετίας, έπεσε το ποσοστό των Σέρβων πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που θα δημοσιευθεί στις 31 Ιανουαρίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση του ποσοστού των ατόμων που στηρίζουν την ένταξη και σε σύγκριση με τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 8%.

“Το 41% των Σέρβων στηρίζει την ένταξη των Σέρβων πολιτών. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το 59% των πολιτών πιστεύει ότι η Σερβία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ ούτε σε δέκα, ούτε σε 15 χρόνια, επειδή κανένας δεν το εγγυάται” δήλωσε ο πρόεδρος του Φόρουμ για τις Διεθνείς Σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κινήματος στη Σερβία, Predrag Simitz

Ανέφερε ακόμη ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Αιτίες του χαμηλού ποσοστού στήριξης της ένταξης της χώρας στην ΕΕ είναι, σύμφωνα με τον κ. Simitz, η κατάσταση στο Κόσοβο και η άγνωστη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης της ένταξης της χώρας στην ΕΕ καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2003, καθώς το ποσοστό των υποστηρικτών της προσχώρησης της Σερβίας στην ΕΕ είχε ανέλθει στο 72% και μόνον το 8% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει αρνητικά.