Μετά το ράλι διαρκείας που καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου που εξειδικεύονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση, οι αναλυτές μιλούν τώρα για το ενδεχόμενο η άνοδος αυτή να μην είναι τίποτα άλλο από μια “φούσκα”.

Στο επίκεντρο τοποθετούν τη μετοχή της 3D Systems Corp, η οποία σημείωσε απότομη βουτιά, μετά το δημοσίευμα του “Seeking Alpha” που χαρακτήριζε υπερτιμημένη τη τιμή της.

Στο τελευταίο κλείσιμο, η 3D Systems, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υποχώρησε 14% στα 59,50 δολάρια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που έχει σημειώσει από τις 27 Οκτωβρίου του 2011. Να σημειωθεί ότι μέσα σε έναν χρόνο η αξία της έχει τριπλασιαστεί.

Η 3D Systems, με έδρα το Rock Hill, της Νότιας Καρολίνας δημιουργεί εκτυπωτές που  μπορούν να τυπώνουν σε τρισδιάστατη μορφή, όπως για παράδειγμα οδοντιατρικά σκευάσματα και κοσμήματα.

Πλέον, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αυξημένο ανταγωνισμό από εταιρείες του κλάδου, όπως η Stratasys Ltd , αναφέρει ο αναλυτής του Seeking Alpha. Και συνέχισε, “οι μετοχές της 3D Systems είναι στην καλύτερη περίπτωση, ελαφρώς υπερτιμημένες.” Πάντως και η Stratasys υποχώρησε κατά  9,9% στα 78,47 δολάρια.

Αρνητικά σχόλια εντοπίζει και ο Holden Lewis, αναλυτής της BB & T Capital Markets, ο οποίος δεν τάσσεται υπέρ όσων μιλούν για “φούσκα”. Κρατά σύσταση buy για τη 3D Systems και τιμή-στόχο στα 75 δολάρια, καθώς αναμένει η μετοχή να υπεραποδώσει και φέτος. Πρόσφατα, η 3D Systems, παρουσίασε  ένα νέο επιτραπέζιο εκτυπωτή, ενώ σκοπεύει να εξαγοράσει την Geomagic Inc, εταιρεία κατασκευής λογισμικού 3D-authoring.

Η δημόσια πρόταση της ανταγωνίστριας  ExOne Co μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες τη μετοχή της 3D Systems, εκτιμά ο Τroy Jensen, αναλυτής της Piper Jaffray. Δίνει σύσταση overweight  και τιμή στόχο στα 73 δολάρια.

Το οικονομικό site ” Motley Fool ” έγραφε πριν από λίγες ημέρες ότι ο κλάδος της 3D εκτύπωσης μπορεί να βρίσκεται σε μία φούσκα.

Τι είναι το 3D printing
Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού.  Σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμό προσθετικής κατασκευής, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι συνήθως ταχύτεροι, φθηνότεροι και ευκολότεροι στη χρήση. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή φυσικών μοντέλων και πρωτοτύπων από σχεδιαστές, μηχανικούς και ομάδες ανάπτυξης νέων προϊόντων, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέρη και εξαρτήματα από διάφορα υλικά, με διαφορετικές μηχανικές και φυσικές ιδιότητες και συχνά σε μια ενιαία διαδικασία κατασκευής (wikipedia).