Σε δύο ημέρες αναμένεται να αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν θα προχωρήσει στο πρωτοφανές μέτρο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Αργεντινής, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση  τα στοιχεία του πληθωρισμού που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Christina Fernandez. Απειλέι, μάλιστα, με ποινές που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ.

Την Τρίτη, στελέχη του ΔΝΤ ενημερώθηκαν ατύπως από την κυβέρνηση της Αργεντινής για την κατάσταση της οικονομίας και το επίπεδο του πληθωρισμού. Η Αργεντινή άλλωστε, είναι η μόνη χώρα της G20 που έχει απαγορεύσει στο ΔΝΤ να παρακολουθεί επισήμως την οικονομία της χώρας και να δημοσιεύει εκθέσεις από το 2006.

Επισήμως, η Αργεντινή υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός του 2012 άγγιξε το 8,8%, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 10,8%, ενώ ανεξάρτητοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ξεπέρασε το 23%. οι ανησυχίες του ΔΝΤ εδράζονται και στο ότι, αφού ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής και θανών σύζυγος της Fernandez, Nestor Kirchner, αφού έδιωξε το ΔΝΤ από τη χώρα,   προχώρησε και σε σαρωτικές αλλαγές στελεχών στην στατιστική υπηρεσία της χώρας.