Το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, αναφέρει ο επικεφαλής της τρόικας, διαπιστώνοντας καλή πρόοδο των αρχών στην επίτευξη των στόχων, παρά τους κινδύνους που παραμένουν.

Η τελική εκτίμηση της τρόικας θα εκδοθεί το Σεπτέμβριο και από αυτήν θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης, η οποία αποτελείται από 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM και 86 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ. 

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις των κυπριακών Αρχών με τα μέλη της τρόικας επί των συμπερασμάτων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Εάν υπάρξει θετική αξιολόγηση, στις 13 Σεπτεμβρίου, το συμβούλιο του Eurogroup θα ανάψει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αξιολόγηση που θα δίνει την εικόνα ομαλοποίησης της κατάστασης και τόνισε ότι είναι πολύ βασικό η πρώτη αξιολόγηση να είναι θετική, γεγονός που, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει στην επανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας.