Όχι μόνο πούλησε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στο Λίβυο πρώην ηγέτη Muammar Qaddafi, αλλά άφησε και απλήρωτο το μεσάζοντα. Ο λόγος για το Σαουδάραβα πρίγκιπα Alwaleed, ο οποίος εκτίθεται από τη σημερινή απόφαση λονδρέζικου δικαστηρίου, που τον χαρακτηρίζει ως απολύτως αναξιόπιστο.

Ο Alwaleed, ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, θα πρέπει να πληρώσει στην επιχειρηματία Daad Sharab από την Ιορδανία την προμήθεια των 10 εκατ. δολαρίων  που της είχε υποσχεθεί, για την ύψους 120 εκατ. δολαρίων πώληση του Airbus A340 του στον Qaddafi, το 2006, κατέληξε το δικαστήριο.

Η Sharab είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο: “Ο πρίγκιπας μου είπε ότι εάν κατάφερνα να πουλήσω το αεροπλάνο για 100-110 εκατ. δολάρια θα  μου έδινε προμήθεια 2 εκατ. δολαρίων, αλλά εάν μπορούσα  να διαπραγματευτώ μια τιμή άνω των 110 εκατ. δολαρίων, θα κρατούσα το επιπλέον ποσό”.

Τελικά, ο Gaddafi συμφώνησε να πληρώσει 120 εκατ. δολάρια για το αεροπλάνο. Το έβαψε με τα χρώματα της  Afriqiyah Airways και του έδωσε το όνομα  Afriqiyah One. Το αεροπλάνο είχε κόκκινα και γκρίζα χαλιά και προβολείς σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται στα νυχτερινά κλαμπ στο εσωτερικό του. Το 2009, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του βομβιστή του  Lockerbie μετά την αποφυλάκισή του, ενώ ο γιος του Qaddafi,  Saif al-Islam, το χρησιμοποιούσε για τα ταξίδια του ανά τον πλανήτη.

Όμως, η Sharab δεν έλαβε καμία προμήθεια για τη συμφωνία αυτή από τον Alwaleed.

Ο πρίγκιπας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συμφωνήσει κάποια συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά σκόπευε να την πληρώσει κατά τη βούλησή του. Στην πορεία, όπως είπε, αποφάσισε να μην την πληρώσει καθόλου, καθώς κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, “μετακόμισε στο στρατόπεδο της Λιβύης”.

Το δικαστήριο αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του Alwaleed, και έδωσε αφορμή για ένα ακόμα κύμα ντροπιαστικών δημοσιευμάτων για τον πρίγκιπα. Ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν τα πάει πολύ καλά με τα δυτικά media, όπως φάνηκε από την πρόσφατη απόφασή του να μηνύσει το περιοδικό Forbes, ισχυριζόμενος ότι οι λίστες του υποτιμούν το πραγματικό ύψος της περιουσίας του.