Διεθνή

Χαλάρωση της λιτότητας στην Ισπανία ζητά από τους Ευρωπαίους το ΔΝΤ

  • newsroom


Το χειρότερο δυνατό σενάριο του ΔΝΤ κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη έως το 2017 και παραμονή της ανεργίας πάνω από το 27%.

Οι μεταρρυθμίσεις και η διόρθωση των ελλειμμάτων βοηθούν την Ισπανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της, όμως, απαιτείται άμεση δράση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια εξέταση της ισπανικής οικονομίας, το ΔΝΤ προβλέπει αργή και δύσκολη ανάκαμψη έπειτα από οκτώ τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης και τονίζει ότι στο 26,3%, η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,6% φέτος και θα μείνει στάσιμη το 2014.

Όμως, το χειρότερο δυνατό σενάριο κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη έως το 2017 και παραμονή της ανεργίας πάνω από το 27%.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να χαλαρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιβάλλεται στην Ισπανία, λέγοντας ότι η χώρα θα ωφεληθεί από τη ταχύτερη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης και τα μέτρα για την αποκατάσταση των πιστώσεων.