Διακοπές χαμηλών τόνων κάνουν φέτος οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς σε καιρούς ύφεσης και ανεργίας – ρεκόρ, το τελευταίο που θέλουν είναι να προκαλέσουν με το πολυτελές lifestyle τους.

Αρκετοί επιλέγουν προορισμούς μέσα στις χώρες τους, ενώ κάποιες έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές διακοπές των πολιτικών συμμάχων τους.

Angela Merkel (Γερμανίδα καγκελάριος): Ιταλικές Άλπεις

Η Merkel επιλέγει συνήθως την Ιταλία για τις διακοπές της και περνά κάθε Πάσχα στο ιταλικό νησί Ischia, στις ακτές της Νάπολης.

Φέτος το καλοκαίρι, θα περάσει 18 ημέρες κάνοντας πεζοπορία, στις ιταλικές Άλπεις, καθώς την περιμένει ένα δύσκολο Φθινόπωρο, με τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι διακοπές της άρχισαν στις 19 Ιουλίου.

Francois Hollande (Γάλλος πρόεδρος): Fort de Brégançon

Ο  Hollande αποκαλείται από τον Τύπο και “κύριος Λιτότητα”, λόγω της απόφασής του να μειώσει το μισθό του αλλά και τις απολαβές κυβερνητικών αξιωματούχων. Έτσι, θα προσπαθήσει να μείνει πιστός στο προφίλ του, παραμένοντας στη Γαλλία για τις δύο εβδομάδες των διακοπών του, που άρχισαν χθες.

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει διακοπές με στυλ. Ο ίδιος και η σύντροφός του, Valérie Trierweiler ταξίδεψαν στην καλοκαιρινή κατοικία των Γάλλων προέδρων. Το Fort de Brégançon, στη γαλλική ριβιέρα, βρίσκεται στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου και κοιτάζει τη Μεσόγειο.

Ο Hollande, που έχει μία εξοχική κατοικία στις Κάννες, αποφάσισε να μην την επισκεφθεί φέτος, καθώς τη θεωρεί πολύ “φανταχτερή”, ειδικά καθώς τα ποσοστά της δημοτικότητάς του πέφτουν.

Πάντως, πριν να φύγει, ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μείνουν στη Γαλλία και να μην απομακρυνθούν από το Παρίσι. Επίσης, τους απαγόρευσε να πάρουν πάνω από 16 μέρες άδεια.

Enrico Letta (Ιταλός πρωθυπουργός): Pisa

Με λίγους μήνες στην εξουσία, ο Letta θέλει να δείξει ότι είναι πλήρως αφοσιωμένος στη δουλειά. Για αυτό και έδωσε εντολή σε όλη του την κυβέρνηση να μην πάει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, έως ότου έχουν εφαρμοστεί όλες οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, το CNBC πληροφορήθηκε ότι μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν, ο Letta θα προσπαθήσει να “ξεκλέψει” μερικές ημέρες για να πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Pisa.

David Cameron (Βρετανός πρωθυπουργός): Πορτογαλία και Ην. Βασίλειο

Στο νησί των πάρτι, την Ίμπιζα, βρέθηκε φέτος το καλοκαίρι ο Cameron (αν και έμεινε στην ήσυχη πλευρά του νησιού), ενώ τώρα βρίσκεται στο Algarve της Πορτογαλίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η σύζυγός του Samantha ταξίδεψαν με την εταιρεία χαμηλού κόστους Easyjet.

Έως τις 2 Σεπτεμβρίου, που αρχίζουν ξανά οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου, σκοπεύει ο Cameron να ταξιδέψει επίσης στην Κουρνουάλη και στη Σκωτία.

Mariano Rajoy (Ισπανός πρωθυπουργός): Ισπανία

Πέρυσι, οι φήμες ότι η Ισπανία θα χρειαζόταν διάσωση, παραλίγο να χαλάσουν τις διακοπές του Rajoy. Φέτος, ο Αύγουστος τον βρίσκει αντιμέτωπο με ένα πολιτικό σκάνδαλο.

Έτσι, οι ισπανικές εφημερίδες λένε ότι ο Rajoy θα περάσει τις διακοπές του στην πόλη Pontevedra της Γαλικίας φέτος, και όχι στο παραθαλάσσιο εξοχικό του διαμέρισμα στο Sanxenxo, όπου πήγαινε εδώ και 20 χρόνια. Η αλλαγή προγράμματος γίνεται μάλλον για λόγους ασφαλείας.

Επίσης, θα περάσει λίγες μέρες στο Palacio de Las Marismillas, ένα κτίριο εθνικής κληρονομιάς στην Ανδαλουσία, καθώς και λίγο χρόνο με το Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ισπανίας στη Μαγιόρκα.