Μπορεί η Ολλανδία να ανήκει ακόμα, έστω τυπικά, στο κλειστό κλαμπ των χωρών με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, όμως αυτό δεν φαίνεται να τη βοηθά ιδιαίτερα στις αγορές ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι εκείνες της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου, που επίσης αξιολογούνται με ΑΑΑ από τουλάχιστον 2 στους 3 μεγάλους οίκους.

Και το spread των ολλανδικών 10ετών ομολόγων έναντι των γαλλικών έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, παρότι η Γαλλία κατατάσσεται από τους οίκους κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα.

Ανάμεσα στους πωλητές των ολλανδικών ομολόγων είναι και η Pimco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο.

“Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές δίνουν μεγαλύτερο risk premium στην Ολλανδία. Το κόστος δανεισμού μπορεί να φτάσει ακόμα και στα επίπεδα της Γαλλίας, εάν η Ολλανδία υποβαθμιστεί και η οικονομία συνεχίσει να συρρικνώνεται”, λέει στη Handelsblatt ο Ben Emons, διαχειριστής της Pimco.

Πραγματικά, η Ολλανδία εισέρχεται στο δεύτερο χρόνο της ύφεσης και η ανεργία διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Όμως, η διαφορά στο κόστος δανεισμού της έναντι των υπόλοιπων χωρών ΑΑΑ της Ευρωζώνης σχετίζεται περισσότερο με πολιτικούς παρά με οικονομικούς παράγοντες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mark Rutte πασχίζει να βρει στήριξη για τις περικοπές δαπανών που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για έλλειμμα έως 3% του χρόνου. Η κυβέρνησή του εκλέχθηκε το Νοέμβριο, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου συνασπισμού, εξαιτίας των αντιδράσεων στη λιτότητα.

Έτσι, η απόδοση του ολλανδικού 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν την Παρασκευή στο 2,06%, δηλαδή μόλις 16 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την αντίστοιχη γαλλική (πρόκειται για το χαμηλότερο τέτοιο spread από τις 2 Μαΐου, ενώ πέρυσι, το spread διαμορφωνόταν στις 50 μονάδες βάσης).

Από τα τέλη του 2012, το spread των ολλανδικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχει αυξηθεί από τις 18 μονάδες βάσης στις 39 μονάδες βάσης.

Και πρόσφατα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της Ολλανδίας σε σταθερές από αρνητικές.