Του Μηνά Τσαμόπουλου
 
Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, τα οποία σήμερα στενάζουν οικονομικά, η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και η περιφερειακή ανάπτυξη με την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών είναι ο στόχος της κυβέρνησης που επιδιώκει να περάσει μετά από πολλές αναβολές το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει συνεχώς.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να καταλήξουν στις προτάσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που θα συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο. Πρόθεση του υπουργού είναι να φθάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Οι βασικές κατευθύνσεις είναι: δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση σκαφών στην ελληνική σημαία- ενίσχυση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, απλούστευση διαδικασιών και καταπολέμηση γραφειοκρατίας, ενίσχυση αναπτυξιακού χαρακτήρα του θαλάσσιου τουρισμού.
 
Παράλληλα, στόχος του είναι:
 
– Ο Έλληνας να ξαναχρησιμοποιήσει το παροπλισμένο του σκάφος.
 
– Δε θα υπάρχει διάκριση σκαφών σε ιδιωτικά-επαγγελματικά. Η διαφορά θα είναι ότι για τα ιδιωτικά σκάφη θα καταβάλλεται ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες, κάτι που δεν γίνεται στα επαγγελματικά.
 
– Δε θα μπορούν να νοικιάζονται όμως τα ιδιωτικά σκάφη που δεν έχουν καταβάλει το Φ.Π.Α(και δεν έχουν εκτελωνιστεί)
 
– Υπόχρεος για την προσκόμιση του ναυλοσυμφώνου δεν θα είναι ο ναυλωτής, αλλά ο ιδιοκτήτης του σκάφους ή οποιοσδήποτε τρίτος ο οποίος θα φέρει απλή εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη. Υπόχρεος για την τήρηση των στοιχείων θα είναι ο πλοιοκτήτης.
 
– Σκάφη μέχρι τα 24 μέτρα υπάγονται στο καθεστώς «bareboat», δηλαδή χωρίς προβλεπόμενο πλήρωμα.
 
 
– Το τέλος πλόων (Τ.Π.Π) θα εφαρμόζεται για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων για σκάφη αναψυχής, αλλά η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο μέτρο.
 
 «Πρέπει να αναπτύξουμε το  yachting  στη χώρα μας σε ένα γενικότερο πλαίσιο και να δώσουμε τη δυνατότητα να παρέχεται -όχι μόνο από επαγγελματίες, που ισχύει μέχρι σήμερα- αλλά και από τους ιδιώτες. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τους νοικοκυραίους Ευρωπαίους, που έχουν σκάφος και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, να το ελλιμενίζουν στη χώρα μας» επισημαίνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:
 
«Για να πετύχουμε το σκοπό αυτό και να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας μας, χρειαζόμαστε ένα απλό, φιλικό, εύχρηστο και ελκυστικό πλαίσιο.»
Ο κ. Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι το προηγούμενο σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί στη γραμματεία της κυβέρνησης δεν ήταν ιδιαίτερα αναπτυξιακό, καθώς αρκούνταν στην αντιμετώπιση ορισμένων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων της προηγούμενης νομοθεσίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει φιλόξενη, τονίζει ο ίδιος και αναρωτιέται γιατί η Ιταλία να φιλοξενεί 130.000 σκάφη και η Ελλάδα μόλις 17.000.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε από την πλευρά μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε απλές και λειτουργικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τον θαλάσσιο τουρισμό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα απαντά σε αυτές τις προκλήσεις βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού» επισημαίνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης.
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου  βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, με το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και με φορείς και εκπροσώπους του κλάδου, ώστε το τελικό νομοσχέδιο να αντιμετωπίζει με σαφήνεια τις παθογένειες του κλάδου των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Βασική προτεραιότητα είναι ο κλάδος να αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα και φυσικά θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Πάντως,ο Μ.Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι το μέτρο της εισαγωγής τέλος πλόων δεν είναι παράλογο, αφού  κλάδος χρειάζεται όμως ένα τέλος οικονομικό, ανταγωνιστικό και απλό, το οποίο να μπορεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης. Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει πλαίσιο και ότι το πιο βασικό για την προσέλκυση πλοίων είναι το φορολογικό καθεστώς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία σύσκεψη στο ΥΝΑ  εξετάστηκαν  οι εξής ρυθμίσεις:
1. Απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής στην ελληνική σημαία (ηλεκτρονικά).
2. Όλα τα σκάφη που πληρούν κάποιες κοινές τυπικές προϋποθέσεις να μπορούν να ναυλώνονται.
3. Το ναυλοσύμφωνο να μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά και να μην υπάρχει διαδικασία απόπλου.
4. Δυνατότητα στο ενοικιαζόμενο σκάφος να φεύγει χωρίς επιβάτες.
5. Ανταγωνιστικό ελληνικό νηολόγιο (σύνθεση πληρώματος).
6. Σύστημα μηχανογράφησης για την καταγραφή και τον έλεγχο πλόων.
7. Κατάργηση υποχρέωσης απόπλου-κατάπλου και εντύπου ΕΕΠΣΕΠΑ (λίστα επιβατών).
8. Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και κίνησης των ελληνικών και κοινοτικών επαγγελματικών σκαφών
9. Να υπάρχει κίνητρο στα σκάφη που ελλιμενίζονται μόνιμα στην Ελλάδα (π.χ έκπτωση 30%).
10.        Στα επαγγελματικά/τουριστικά έκπτωση 50% στον φόρο.
11.        Να μειωθεί το κόστος έκδοσης αδείας επαγγελματικού, αλλά και ο φόρος ανά κ.ο.χ
12.        Εφόσον διατηρηθεί η υποχρέωση έκδοσης άδειας  επαγγελματικού, η  τυχόν ανάκλησή της να μην έχει αναδρομική ισχύ και η μη έγκαιρη ανανέωσή της να τιμωρείται  με  πρόστιμο μη έγκαιρης ανανέωσης.
13.        Όταν ένα σκάφος είναι παροπλισμένο να σταματά  και η υποχρέωση ελάχιστων ημερών ετήσιας ναύλωσης.
14.        Μετά τα 20 χρόνια με άδεια επαγγελματικού να υπάρχει απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ σε περίπτωση πώλησης ή παύσης επαγγελματικότητας.  
15.        Οι εκκαθαρίσεις του ΝΑΤ να γίνονται, το αργότερο, σε ετήσια βάση.
16.        Πέραν των οργανικών συνθέσεων, το υπόλοιπο του πληρώματος επαγγ/κών και ιδιωτικών σκαφών να μπορούν να προσλαμβάνονται με ΕΣΣ και να εντάσσονται στο ΙΚΑ (ΟΑΕΕ).
17.        Να μπορούν τα πληρώματα να χρησιμοποιούνται για εργασίες συντήρησης και επισκευών, ώστε να μην απολύονται κατά την χειμερινή περίοδο.
18.        Προτεραιότητα ελλιμενισμού σε λιμάνια της χώρας.
19.        Ανανέωση άδειας ανά 5ετία και όχι 2ετία.
20.        Μείωση του ΦΠΑ για την απόκτηση  σκάφους (βλέπε συντελεστές κρατών «ανταγωνιστών»).
21.        Δημιουργία μητρώου σκαφών αναψυχής.