Διεθνή

Jeff Bezos: Πώς γλίτωσε από μία συντριβή ελικοπτέρου και μία συντριβή της εταιρείας του για να ξαφνιάσει τους πάντες με την εξαγορά της Washington Post

  • newsroom


Η ζωή του Jeff Bezos είναι γεμάτη με ανατροπές. Σαν και αυτή που σήμερα επιφύλασσε ο επιχειρηματίας.

Η ζωή του Jeff Bezos είναι γεμάτη με ανατροπές. Σαν και αυτή που σήμερα επιφύλασσε ο επιχειρηματίας, ανακοινώνοντας πως από την υψηλή τεχνολογία και το ίντερνετ επεκτείνεται στον παραδοσιακό Τύπο, αγοράζοντας την Washington Post σε μία κίνηση έκπληξη η οποία αφήνει τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου των media να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία.

Ο Jeff γεννήθηκε το 1964 από την 19χρονη τότε Jackie Bezos και τον 20χρόνο Mike Bezos. Χρειάστηκε να φτάσει 10 χρόνων για να μάθει ότι ο Mike δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας του. Όμως, όπως λέει μέχρι και σήμερα, ουδέποτε σκοτίστηκε ιδιαίτερα για αυτό. “Οι μοναδικές φορές που το σκέφτομαι πραγματικά είναι όταν κάποιος γιατρός μου ζητά να συμπληρώσω μία φόρμα”, είχε πει σε συνέντευξή του.

Ως παιδί, ο Bezos πέρναγε τα καλοκαίρια του στο σπίτι των παππούδων του στο Τέξας, όπου ευνούχιζε αγελάδες και έκανε όλες τις υπόλοιπες δουλειές μιας τυπικής φάρμας.

Εκείνα τα καλοκαίρια, όμως, άλλαξαν για πάντα τη ζωή του. Ο παππούς του, Lawrence Preston “Pop” Gise, δούλευε στη βιομηχανία του διαστήματος, όπου ήταν ο προϊστάμενος 26.000 υπαλλήλων. Και αποτέλεσε σημαντικό πρότυπο για τον Bezos.

Στο σχολείο, ο Jeff έλεγε στους δασκάλους του ότι “το μέλλον του ανθρώπινου γένους δεν βρίσκεται σε αυτό τον πλανήτη”. Τόσα χρόνια μετά, είναι ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος, της Blue Origin.

Όσο για την ιδέα της Amazon, η οποία έκανε τον Bezos δισεκατομμυριούχο και γνωστό σε όλο τον πλανήτη, αυτή του ήρθε μια μέρα του 1994, όταν ο τότε οικονομικός αναλυτής, με σπουδές στο Πρίνστον, καθόταν στο γραφείο του, στο νεοϋορκέζικο hedge fund D.E. Shaw.

Τότε, παρατήρησε μία στατιστική που του προκάλεσε σοκ: Ο αριθμός των χρηστών του ίντερνετ, που τότε βρισκόταν στα πρώτα στάδια της ύπαρξής του, αυξανόταν με ρυθμούς 23.000% το χρόνο.

Λίγο αργότερα, διασχίζοντας τις ΗΠΑ σε ένα ταξίδι με τη σύζυγό του, κατάρτισε ένα business plan για μια εταιρεία που θα πουλούσε βιβλία μέσω του ίντερνετ. Με επενδύσεις από συγγενείς και φίλους, άνοιξε την εταιρεία του το 1995 στο Σιάτλ. Σήμερα, η Amazon έχει εξελιχθεί από ένα απλό on line βιβλιοπωλείο στο μεγαλύτερο λιανέμπορο του ίντερνετ, παγκοσμίως.

Και μετά ήρθε η κατάρρευση των dotcoms. Τότε, πολλοί πίστεψαν ότι τόσο η Amazon όσο και ο Bezos θα εξαφανίζονταν. Οι αναλυτές της Wall Street αναφέρονταν στην Amazon με τα παρατσούκλια “Amazon.toast” και “Amazon.bomb”.

Όμως, η Amazon επιβίωσε, καθώς το site της προσέλκυε όλο και περισσότερους αγοραστές. Έως το 2009, η μετοχή της είχε σημειώσει κέρδη 5.000% από τη δημόσια εγγραφή της.

Έχοντας επιβιώσει από τη συντριβή της υψηλής τεχνολογίας, ο Bezos παραλίγο να μην επιβιώσει από τη συντριβή του ελικοπτέρου του. Σε ένα ταξίδι στο Δυτικό Τέξας, όπου αναζητούσε μία βάση για την Blue Origin, ο Bezos βρέθηκε μέσα σε ένα ελικόπτερο που μετά από μία τρελή πορεία, συνετρίβη σε ένα χωράφι, μέσα σε ένα ρέμα.

Αλλά κατά τη συνήθη πρακτική του, αντιμετωπίζει ακόμα και αυτό το γεγονός με ένα δυνατό γέλιο. “Το μόνο που σκέφτηκα ήταν ότι αυτός είναι πολύ χαζός τρόπος να πεθάνω”, λέει.