Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Blackstone, Byron Wien, για τις προοπτικές της Wall Street κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πηγαίνοντας κόντρα στο γενικό αίσθημα ευφορίας που προκαλεί στις αγορές η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών.

Η ευρέως διαδεδομένη άποψη της Wall Street είναι ότι η αμερικανική οικονομία θα απογειωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχοντας επιδείξει ασθενείς ρυθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την ύφεση του 2008, με αποτέλεσμα οι προοπτικές και για τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης να θεωρούνται θετικές.

Όμως, ο Wien, βετεράνος στρατηγικός  αναλυτής και ένας από τους πλέον έμπειρους σχολιαστές της Wall Street, έχει διαφορετική άποψη.

“Παρότι υπάρχει ένας εμφανής βαθμός αισιοδοξίας για τις επιδόσεις των επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναρωτιέμαι εάν είναι δικαιολογημένος”, γράφει ο Wien στο τελευταίο σημείωμά του. Όπως εξηγεί, οι περισσότερες εισηγμένες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις της αγοράς με τα εταιρικά τους κέρδη, γιατί οι διοικήσεις τους είχαν θέσει υπερβολικά χαμηλούς στόχους.

“Πιστεύω ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% φέτος, αλλά ανησυχώ ότι οι τελικές πωλήσεις δεν θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους. Ως αποτέλεσμα, φοβάμαι ότι τα κέρδη θα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων”,  σημειώνει.

“Οι αποτιμήσεις είναι ακόμα λογικές και εάν η νομισματική πολιτική του εύκολου χρήματος συνεχιστεί, αναγνωρίζω ότι οι μετοχές θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Πιστεύω ότι τα κέρδη θα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων, αλλά οι επενδυτές ίσως να μην δώσουν σημασία, όσο το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος της Fed συνεχίζεται”.

Και καταλήγει: “Παρότι ένα υψηλό σε πιο υψηλά επίπεδα ίσως σημειωθεί, σε κάποιο σημείο, η Fed θα επιβραδύνει τα ευνοϊκά της μέτρα και οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και της πολύ ήπιας βελτίωσης των κερδών. Για αυτό πιστεύω ότι ένας βαθμός επιφυλακτικότητας είναι δικαιολογημένος”.