Η Angela Merkel σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική το 2016, ένα χρόνο νωρίτερα από τη λήξη της επόμενης θητείας της στην καγκελαρία, εάν επανεκλεγεί, αποκαλύπτει το Stern.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 25 χρόνια στην πολιτική είναι αρκετά για τη Merkel, η οποία τον Ιανουάριο του 1991 ορκίστηκε υπουργός Γυναικών και Νέων στη Γερμανία. Επιπλέον, στις 17 Ιουλίου του 2016 θα είναι 62 χρόνων και ο σύζυγός της,  Joachim Sauer, θα κλείσει στις 19 Απριλίου του ίδιου έτους τα 67 του.

Επομένως, στην περίπτωση της επανεκλογής της, η Merkel θα κυβερνήσει για τρία χρόνια και θα παραιτηθεί ένα έτος πριν από τις εκλογές.

Με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί να επιδιώξει μια ακόμα θητεία, το 2017, θα δώσει στο διάδοχό της την ευκαιρία να συμπληρώσει ένα χρόνο στην καγκελαρία, πριν από τις εκλογές.

Όσο για το τι θα κάνει η Merkel μετά την αποχώρησή της από τη γερμανική πολιτική;  Κόντρα σε ό,τι συνηθίζουν οι “συνταξιούχοι” αρχηγοί κρατών, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα επιδιώξει κάποιο ανώτατο αξίωμα της ΕΕ ή του ΟΗΕ. Αντίθετα, σκοπός της είναι να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής της, που δεν είναι άλλο από το να ταξιδέψει με το σύζυγό της, διασχίζοντας την αμερικανική ήπειρο, από την Αλάσκα έως τη Γη του Πυρός.

Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Georg Streiter, η Merkel θα ολοκληρώσει την 4ετή θητεία της εάν επανεκλεγεί.