Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας αναμένεται να προτείνει ένα σχέδιο διαχωρισμού των δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου των τραπεζών από τις καταθέσεις των πελατών τους, σύμφωνα με προσχέδιο νομοσχεδίου που δημοσίευσε την Τετάρτη η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το προσχέδιο που θα προτείνει το  υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου στο υπουργικό συμβούλιο τον επόμενο μήνα περιλαμβάνονται τα πρώτα μέτρα. Στο 64 σελίδων κείμενο προτείνεται ο διαχωρισμός του proprietary trading (ιδιόκτητο συναλλαγών) των τραπεζών εφόσον ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ ή το 20% του ισολογισμού της κάθε τράπεζας. Το μέτρο αφορά τρεις κραταιές τράπεζες: Deutsche Bank, Commerzbank και Landesbank LBBW. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014.

Η εξέλιξη αυτή έχει επικριτές και εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δεν πάνε όσο μακριά πρέπει.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το πόσες τράπεζες θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες, ενώ ο αριθμός τους, σύμφωνα με αναλυτές, θα εξαρτηθεί από την ποσότητα δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου τις οποίες πραγματοποιούν.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδυτικές κινήσεις για λογαριασμό των πελατών τους, να προβαίνουν σε δραστηριότητες που δημιουργούν ρευστότητα στην αγορά (market making) ή σε δραστηριότητες έκδοσης ομολόγων. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως το εποπτικό όργανο, η BaFin, θα μπορεί να κάνει διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στον τομέα της ρευστότητας (market making). Ο άμεσος δανεισμός και η παροχή εγγυήσεων σε hedge funds και private equity funds θα απαγορεύεται για τις τράπεζες λιανικής, όπως επίσης και το trading υψηλής συχνότητας με τους υπερταχύτατους η/υ (high frequency trading).