Με το συνολικό ύψος των πιστώσεων στις ΗΠΑ να εκτοξεύονται από τα 3 τρισ. δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στα δυσθεώρητα επίπεδα των 56 τρισ. δολαρίων, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων του κόσμου, Bill Gross, προειδοποιεί ότι η αμερικανική οικονομία έχει γίνει ένα τεράστιο αστέρι “σουνερνόβα”, που χρειάζεται ολοένα και περισσότερα “καύσιμα” για να μεγαλώσει, αλλά στην πορεία καταλήγει να αυτοκαταστρέφεται.

Τη δεκαετία του 1980, χρειάζονταν 4 δολάρια νέων πιστώσεων για να δημιουργηθεί 1 δολάριο νέου ΑΕΠ, εξηγεί ο Gross, που διαχειρίζεται το  Pimco Total Return Fund, το ύψους 285 δισ. δολαρίων μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο του κόσμου.

Την τελευταία δεκαετία χρειάζονταν 10 δολάρια δανείων για να παραχθεί 1 δολάριο ΑΕΠ και από το 2006, χρειάζονται 20 δολάρια!

Πλέον, οι πιστώσεις οδηγούνται ολοένα και περισσότερο στην κερδοσκοπία, και όχι στην παραγωγική καινοτομία.

“Στην πραγματικότητα, η μαγεία της δημιουργίας πιστώσεων γίνεται λιγότερο μαγική, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και καταστροφική, καθώς αρχίζει να κατατρώει τις αγορές πιστώσεων αλλά και κομμάτια της πραγματικής οικονομίας, τα οποία δημιούργησε”, γράφει ο Gross.

Τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ καταστρέφουν τους αποταμιευτές, αλλά και τα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν τα περασμένα χρόνια, με τον Gross να προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να έχουν την τύχη της Ιαπωνίας, όπου επίσης σημειώθηκε έκρηξη του πιστωτικού σουπερνόβα.