(upd) Κατώτερες των προβλέψεων ήταν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η Fed θα αποφασίσει να επιβραδύνει το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος από το Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 169.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των 173.000 που περίμεναν οι αναλυτές.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε ελαφρώς, στο 7,3% από 7,4%, σε μία εξέλιξη που αποδίδεται στο γεγονός ότι λιγότεροι Αμερικανοί αναζητούσαν εργασία.

Το ποσοστό των Αμερικανών που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας έπεσε στο 63,2%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 1978.

Επιπλέον, τα στοιχεία του Ιουλίου και του Ιουνίου υποβαθμίστηκαν, δείχνοντας 74.000 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας, συνολικά.

Οι αντιδράσεις αναλυτών κα ανθρώπων της αγοράς

“Αδύναμα τα στοιχεία για την απασχόληση. Προϊδεάζουν για κανένα ή ένα συμβολικό tapering (μείωση του τυπώματος χρήματος) το Σεπτέμβριο, με μία δήλωση της Fed που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων”, σημειώνει στο λογαριασμό του στο Twitter ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Διαφορετική άποψη έχει ο Mohamed El-Erain, της Pimco. “Η αγορά θεωρεί ότι τα σχετικά απογοητευτικά σημερινά στοιχεία σημαίνουν πως η Fed δεν θα μειώσει το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος το Σεπτέμβριο. Δεν είμαι σίγουρος ότι έτσι έχουν τα πράγματα”.

“Εμείς στη BNP Paribas πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει το τύπωμα χρήματος το Δεκέμβριο, έτσι και αλλιώς. Επομένως, αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να στηρίζουν την άποψή μας”, αναφέρουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.

“Παρότι τα στοιχεία  απασχόλησης του Αυγούστου ήταν μια ήπια απογοήτευση, πιστεύουμε ότι  μάλλον δεν είναι αρκετά άσχημα για να αποτρέψουν τη Fed από το tapering το Σεπτέμβριο”, σημειώνει η Goldman Sachs,  λέγοντας όμως ότι το tapering ίσως να είναι μικρότερο.