ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους στο θέμα του ενδεχόμενο στρατιωτικού χτυπήματος στη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην τελευταία ημέρα της Συνόδου του G20 στην Αγία Πετρούπολη. Και προειδοποίησε ότι στην περίπτωση αμερικανικού χτυπήματος στη Συρία, η Ρωσία θα εξακολουθήσει να στηρίζει τον Assad.
Τους προμηθεύουμε με όπλα, συνεργαζόμαστε οικονομικά”, εξήγησε ο Putin και είπε ότι η Ρωσία θέλει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία.

Ο Putin τόνισε ότι είναι αντιπαραγωγικό να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και απέδωσε τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό σε προβοκάτσια των αντικαθεστωτικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Barack Obama (αν και κάτι τέτοιο δεν ήταν στο πρόγραμμα, έπειτα από παλαιότερη απόφαση του Obama να ακυρώσει τη συνάντηση). Όπως είπε, και η συνάντηση των δύο ηγετών δεν έγινε στα όρθια. Οι δυο τους άκουσαν ο ένας τη θέση του άλλο, αλλά δεν συμφώνησαν.

Μάλιστα, ο Putin είπε ότι η πλειοψηφία των χωρών του G20 στηρίζουν τη θέση του. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, ανακοίνωσε ότι  11 χώρες του G20 καταδικάζουν τις επιθέσεις με χημικά και ζητούν ισχυρή διεθνή απάντηση.

Σύμφωνα με τον Putin, οι απόψεις στο G20 δεν ήταν μοιρασμένες 50-50. Μόνο οι ΗΠΑ, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία στηρίζουν την επέμβαση στη Συρία.

Όπως πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel παραμένει επιφυλακτική, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron μπορεί να στηρίζει το χτύπημα, αλλά δεν εκπροσωπεί τη βούληση του λαού του.

Αντίθετα, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ν. Αφρική και Ιταλία τάσσονται κατά του χτυπήματος, πρόσθεσε. Ενώ είπε πως ακόμα και στις χώρες θέλουν στρατιωτική επέμβαση, η πλειοψηφία του πληθυσμού διαφωνεί.

Οι δηλώσεις Obama

Διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό θα απευθύνει την επόμενη Τρίτη ο πρόεδρος Barack Obama, καθώς ζητά την έγκριση των πολιτών αλλά και του Κογκρέσου για ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Assad.

Όπως είπε ο Obama, οι περισσότερες από τις χώρες του G20 συμφωνούν μαζί του ότι το καθεστώς Assad ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία και τα άλλα κράτη θα πρέπει τελικά να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση στη Συρία.

Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει άπραγος απέναντι στη Συρία, τόνισε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα σήμα στα αδίστακτα κράτη. Το χτύπημα στη Συρία θα είναι “ανάλογο” και θα στοχεύει στα χημικά όπλα του Assad, ξεκαθάρισε.

Και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα κάνει στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει το αίτημά του για χτύπημα στη Συρία. Και πρόσθεσε ότι όπως και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν βομβαρδιζόταν το Λονδίνο, το Κογκρέσο δίσταζε να αναλάβει δράση, “αλλά ήταν το σωστό”. “Είναι δύσκολο να πείσω τον κόσμο, αλλά είναι κάτι στο οποίο πιστεύω”, είπε.