Ήταν 13 Σεπτεμβρίου όταν ο Zong Qinghou, ο άνθρωπος με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία στην αχανή Κίνα, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν άγνωστο άνδρα λίγα μέτρα από το σπίτι του. Ο 49χρονος δράστης του προκάλεσε τραύματα στους τένοντες και τους μυες του χεριού του και συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.  

Ο 49χρονος πλησίασε τον Zong στην προσπάθειά του να βρει δουλειά, καθώς είχε πληροφορηθεί από τηλεοπτικά προγράμματα ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας  έχει βοηθήσει πολλές φορές μετανάστες εργάτες. Ωστόσο, όταν ο Zong απέρριψε τις εκκλήσεις του, εκείνος τον μαχαίρωσε.

Ο 67χρονος Zong Qinghou είναι πρόεδρος της εταιρείας αναψυκτικών Hangzhou Wahaha Group και, απ’ ό,τι φαίνεται, αγαπά πολύ τη δουλειά του, αφού λίγες μόλις ημέρες μετά τον τραυματισμό του επέστρεψε στα καθήκοντά του. Ο ίδιος περιέγραψε την επίθεση ως “ατύχημα” και πρόσθεσε ότι το τραύμα του δεν ήταν σοβαρό.

Η καθαρή περιουσία του Zong ανέρχεται σε 12,5 δισ. δολάρια και πρόκειται για τον 84ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του   Bloomberg. Στην Κίνα βρίσκεται πίσω από τον Wang Jianlin, ιδιοκτήτη της εταιρείας Dalian Wanda Group που δραστηριοποιείται στις εργολαβίες γης και είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην κινεζική αγορά.

Ως παιδί, ο Zong δεν πήγε ποτέ στο γυμνάσιο , και από το 1964 έως το 1978 (κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ)  ζούσε σε  αγρόκτημα.

Όπως λέει ο ίδιος, “για πολύ καιρό, δεν είχα χρήματα για φαγητό και ρούχα. Προέρχομαι στην κυριολεξία από τον πάτο της κοινωνίας”.