Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και αντιτάχθηκε στις τροπολογίες που αφορούν το σύστημα υγείας.
Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ράιντ, είχε δεσμευτεί ότι θα απορρίψει το νομοσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού επειδή περιλαμβάνει τροποποιήσεις των Ρεπουμπλικανών που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας για έναν χρόνο και αποσύρουν το φόρο επί των ιατρικών μηχανημάτων, από τον οποίο χρηματοδοτείται το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης.
Νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν την πλειοψηφία στο Σώμα της Γερουσίας (54 από τις 100 έδρες), είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας και να επιστρέψουν για έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, που θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά.
Το τροποποιημένο νομοσχέδιο θα επέτρεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά θα έβαζε “πάγο” στη μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης. Με παράλυση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της από το πρωί της Τρίτης κινδυνεύει η αμερικανική κυβέρνηση
Αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία θα απορρίψει την προσπάθεια της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων να επιτεθεί εκ νέου στο γνωστό “Obamacare.”
Η Γερουσία είχε περάσει νομοσχέδιο που προέβλεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού. Αργότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων προσέθεσε στο νομοσχέδιο μέτρα που μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης του συστήματος περίθαλψης (Obamacare). Το τροποποιημένο νομοσχέδιο επιστρέφει τη Δευτέρα στη Γερουσία. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων και αντιπροτείνουν την έγκριση από τη Βουλή της πρότασης που έχει ήδη περάσει από τη Γερουσία και προβλέπει την παράταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης χωρίς όρους.
Στην περίπτωση που δεν επέλθει ο ζητούμενος συμβιβασμός, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα έχουν χρηματοδότηση και θα πρέπει την Τρίτη να απολύσουν -έστω και προσωρινά- μη απαραίτητο δημόσιο προσωπικό, περιστέλλοντας τις λειτουργίες τους.
Εάν συμβεί αυτό, θα είναι το πρώτο οικονομικό black-out των τελευταίων 17 ετών αν και έχουν συμβεί άλλα 17 ανάλογα “βραχυκυκλώματα” τις τελευταίες τρεισήμισι δεκαετίες.
Την ίδια ώρα, η Βουλή ψήφισε και νομοσχέδιο που διασφαλίζει ότι το στράτευμα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση ό,τι κι αν γίνει τα ξημερώματα της Τρίτης -ένα σαφέστατο σημάδι πως το ναυάγιο θεωρείται σχεδόν δεδομένο.
Eάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, οι μισθοί 800.000 ομοσπονδιακών κινδυνεύουν.
Πώς θα επηρεαστούν κάποιες υπηρεσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian:
Ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι:
Περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να μείνουν απλήρωτοι. Έχοντας ήδη πληγεί σκληρά από αρκετές απλήρωτες ημέρες λόγω των περικοπών, κάποιοι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει πιέσεις για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε περίπτωση διακοπής. Ενώ το Κογκρέσο συμφώνησε να τους καταβάλει αναδρομικά κατά τη διάρκεια προηγούμενων διακοπών λειτουργίας, η διασπασμένη φύση αυτού του Κογκρέσου καθιστά απίθανο ένα τέτοιο βήμα.
Αμερικανικός στρατός
Το ενεργό προσωπικό του στρατού που αριθμεί 1,4 εκατ. ανθρώπους θα συνεχίσει, αλλά οι πληρωμές τους θα καθυστερήσουν. Η πρόταση της Αμερικανικής Βουλής να καθυστερήσει το Obamacare για ένα χρόνο –που πέρασε την Κυριακή, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περάσει στη Γερουσία – περιλαμβάνει μία διάταξη που εξασφαλίζει τις πληρωμές των στρατιωτών.
Περίπου το ήμισυ των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας δεν θα πληρωθεί.
Επιστήμη
Η Nasa θα καθυστερήσει τις πληρωμές σχεδόν σε όλους τους υπαλλήλους της, αν και θα κρατήσει τους εργαζόμενους στον Έλεγχο Αποστολής στο Χιούστον και αλλού για να υποστηρίξουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα συνεχίσει την πρόγνωση του καιρού και την έκδοση προειδοποιήσεων και το Εθνικό Κέντρο τυφώνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί καταιγίδες.
Ταξίδια
Οι ομοσπονδιακοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα παραμείνουν στις θέσεις τους και όσοι εργάζονται στον έλεγχο των αεροδρομίων θα συνεχίσουν να ελέγχουν τους επιβάτες, αν και ορισμένα αεροδρόμια έχουν προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στην ασφάλεια. Οι ομοσπονδιακοί επιθεωρητές θα συνεχίσουν την επιβολή των κανόνων ασφαλείας.Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την επεξεργασία ξένων αιτήσεων για χορήγηση βίζας και των Αμερικανών για διαβατήρια, δεδομένου ότι εισπράττονται τέλη για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών. Πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό θα συνεχίσει να παρέχουν υπηρεσίες σε Αμερικανούς πολίτες.
Δικαστήρια
Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για περίπου 10 εργάσιμες ημέρες μετά την έναρξη της διακοπής, περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εάν η διακοπή συνεχισθεί, η δικαστική εξουσία θα πρέπει να αρχίσει να χορηγεί άδειες άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους των οποίων η εργασία δεν θεωρείται απαραίτητη. Αλλά οι υποθέσεις θα συνεχίσουν να εκδικάζονται.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη νέα θητεία του στις 7 Οκτωβρίου. Σε προηγούμενες διακοπές λειτουργίας της κυβέρνησης, συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.
Ταχυδρομείο
Οι παραδόσεις θα συνεχιστούν ως συνήθως, επειδή η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν λαμβάνει φόρους σε δολάρια για τις καθημερινές εργασίες. Στηρίζεται στο εισόδημα από γραμματόσημα και άλλα ταχυδρομικά τέλη.
Περιφέρεια της Κολούμπια
Η πόλη, που δεν έχει αυτονομία στον προϋπολογισμό της, φλέρταρε για ένα σύντομο διάστημα με την ιδέα να εκμεταλλευτεί την δυναμική διακοπή, όταν ο δήμαρχος Vince Gray όρισε όλους τους εργαζόμενους της πόλης «απαραίτητους», αποφεύγοντας έτσι τις περικοπές στον τομέα των υπηρεσιών όπως είναι οι βιβλιοθήκες, που ήταν αναμενόμενες. Ορισμένοι πολιτικοί στην περιοχή ήταν πρόθυμοι ακόμη και να συλληφθούν για την επίδειξη περιφρόνησης, αλλά την Παρασκευή οι δικηγόροι της πόλης ενέκριναν τη χρήση ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης 144 εκατ. δολαρίων για να καλύψουν τη διαφορά, αν η τα κονδύλια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στερέψουν.
Εσωτερική ασφάλεια
Η πλειοψηφία του Τμήματος των εργαζομένων Εσωτερικής Ασφάλειας αναμένεται να παραμείνουν στην εργασία τους, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων πρακτόρων και υπαλλήλων στα σύνορα της χώρας και σε λιμένες εισόδου, των μελών του Λιμενικού Σώματος, των αξιωματικών της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών, των μυστικών υπηρεσιών και άλλων οργάνων επιβολής του νόμου και αξιωματικών. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τις χορηγήσεις πράσινης κάρτας.
Υπηρεσίες βετεράνων
Οι περισσότερες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του Τμήματος Υποθέσεων Βετεράνων θα συνεχιστούν, επειδή οι βουλευτές εγκρίνουν χρήματα για ένα έτος εκ των προτέρων για τα προγράμματα υγείας των βετεράνων. Οι βετεράνοι θα εξακολουθούν να μπορούν να επισκέπτονται νοσοκομεία για νοσηλεία, να λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη, ή να παίρνουν συνταγές. Οι φορείς θα συνεχίσουν να στελεχώνουν τη γραμμή υποστήριξης και θα καλυφθούν οι πληρωμές για την κάλυψη των συντάξεων αναπηρίας.
“Πόλεμος” Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το όριο χρέους
Η επικείμενη αναστολή των ομοσπονδιακών κρατικών λειτουργιών δεν είναι το μόνο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε διαμάχη και για την επέκταση του ορίου δυνατότητας δανεισμού της κυβέρνησης. Η Moody’s εκτιμά ότι πολύ χειρότερη για τις αγορές θα είναι πιθανή αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το όριο του χρέους, λόγω της σημασίας των αμερικανικών ομολόγων για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και του ρόλου του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.
Η ημέρα της κρίσεως θα είναι η 17η Οκτωβρίου, όταν θα τεθεί προς ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης από τα 16,7 τρισ. δολάρια. Η κυβέρνηση έχει φτάσει το όριο του χρέους από την περασμένη άνοιξη και έκτοτε λαμβάνει διάφορα έκτακτα μέτρα προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Ωστόσο, στα μέσα Οκτωβρίου και αυτά τα περιθώρια αναμένεται να εξαντληθούν.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα αγγίξει το όριο στις 17 Οκτωβρίου, αφήνοντας την κυβέρνηση με τα μισά χρήματα σε σχέση με εκείνα τα οποία έχει ανάγκη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εάν το όριο δεν αυξηθεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μείνει με 30 δισ. δολάρια ρευστότητα ανά ημέρα, ενώ συγκεκριμένες ημέρες του μήνα χρειάζεται έως και το διπλάσιο ποσό.
Μη αύξηση του ορίου πιθανόν να οδηγήσει και σε αδυναμία συνέπειας στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι «μια τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από μια απλή αναστολή των ομοσπονδιακών κυβερνητικών λειτουργιών.
Ανάλογο αδιέξοδο είχε αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον και το 2011. Συμφωνία είχε επιτευχθεί μόλις την τελευταία ημέρα πριν να εξαντληθεί το κρατικό αποθεματικό.
Ο συμβιβασμός του 2011 οδήγησε σε μια σειρά αυτόματων περικοπών γνωστών ως «sequester» (διαχωριστικό), οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του 2013.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.