Ακόμα μια πρόκληση καλείται να αντιμετωπίσει η Καγκελάριος Merkel πριν τις κρίσιμες εκλογές του φθινοπώρου, καθώς η αντιπολίτευση ζητά μετ ‘επιτάσεως την παραίτηση της υπουργού Παιδείας, Annette Schavan, μετά την ανάκληση της διδακτορικής της διατριβής. Αυτό συνέβη όταν διαπιστώθηκε ότι η υπουργός είχε προβεί σε λογοκλοπή όταν ετοίμαζε το διδακτορικό της.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) δήλωσε στη σημερινή έκδοση της γερμανικής Die Welt ότι η Schavan δεν είναι πλέον “αξιόπιστη υπουργός Παιδείας”

Την Τρίτη, επιτροπή του τμήματος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ ψήφισε την ανάκληση του διδακτορικού τίτλου της Schavan. Το συμβούλιο ανέφερε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεί, σύμφωνα με τα οποία η υπουργός είχε “συστηματικά και επανειλημμένα” χρησιμοποιήσει αποσπάσματα στη διατριβή της  υπό τον τίτλο “Character and Conscience” που δεν ανήκαν στην ίδια.

Η Καγκελάριος προσπάθησε να καλύψει την υπουργό της όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ωστόσο η διαμάχη που έχει ξεσπάσει θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προεκλογική της καμπάνια, αφής στιγμής, η 57χρονη Schavan, είναι αυτή τη στιγμή το Νο2 μέλος στο υπουργικό συμβούλιο της Καγκελαρίου.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στις αρχές του 2011, ο τότε υπουργός Αμύνης, Karl-Theodor zu Guttenberg, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ανάκληση του δικού του διδακτορικού για πανομοιότυπους λόγους. Τότε η Schavan ;ήταν μια εκ των πιο σκληρών επικριτών του Guttenberg, χαρακτηρίζοντας την πράξη του “επαίσχυντη”.