Σκηνικό κόντρας, με φόντο το ισχυρό ευρώ, στήνεται εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οι διαθέσεις των δύο πλευρών έγιναν σαφείς προχθές, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande τόλμησε να ζητήσει τη διεύρυνση της εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (η οποία έτσι και αλλιώς αποτελεί ένα μάλλον “πονεμένο” ζήτημα για τους Γερμανούς), ώστε αυτή να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος, με στόχο την αποδυνάμωση του ευρώ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από το Βερολίνο, με την καγκελάριο Angela Merkel να δηλώνει ότι το ισχυρό ευρώ δεν αποτελεί εστία ανησυχίας, αλλά είναι το αποτέλεσμα της επιστροφής της εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρωζώνη.

Στο Βερολίνο, οι περισσότεροι πολιτικοί τάσσονται σθεναρά κατά των νομισματικών παρεμβάσεων, ενώ και στη Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η ΕΚΤ, αρμόδιες πηγές έσπευσαν να διαρρεύσουν στα πρακτορεία ειδήσεων ότι το ευρώ δεν είναι ακόμα τόσο ισχυρό ώστε να δικαιολογεί την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

Έτσι, το ντιμπέιτ γύρω από το ισχυρό ευρώ δείχνει να επισκιάζει το μεγάλο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για τα επόμενα χρόνια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici, έκανε σαφή την ατζέντα που απασχολεί το Παρίσι, λέγοντας ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα του ισχυρού ευρώ, τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup της  Δευτέρας, όσο και στην επόμενη Σύνοδο του G20.

Ο Moscovici ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του δεν είναι να πιέσει την ΕΚΤ, αλλά να προκαλέσει μία συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών γύρω από το ποια πιστεύουν ότι είναι τα δίκαια επίπεδα για το ευρώ.

“Σίγουρα θα υπάρξει συζήτηση για αυτό, αλλά η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι η συναλλαγματική πολιτική δεν αποτελεί κατάλληλο εργαλείο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας”, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Merkel.

Και αυτό ενώ η καγκελαρία δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο ξεκάθαρες δηλώσεις γύρω από την ισοτιμία του ευρώ. Με αποτέλεσμα, παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος να εντοπίζουν πίσω από το μπαράζ των δηλώσεων μία προσπάθεια του Παρισιού από τη μία πλευρά, να ρίξει το ευρώ με φραστικές παρεμβάσεις, και του Βερολίνου, από την άλλη, να το ανεβάσει με την ίδια ακριβώς μέθοδο.

Πάντως, στη συνεδρίαση του G20, που θα γίνει στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, οι κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη αναμένεται να στρέψουν την προσοχή τους μακριά από το ευρώ, στην ισοτιμία του γιεν και στις ενεργές προσπάθειες της Τράπεζας της Ιαπωνίας να υποτιμήσει το νόμισμά της.

Η επιτάχυνση της πτώσης του γιεν, εξαιτίας των πολιτικών της Bank of Japan, δίνει αφορμή για επικρίσεις από πολλούς ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η Merkel και ο υπουργός Οικονομικών της, Wolfgang Schaeuble.