Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande παρουσίασε ένα σχέδιο το Νοέμβριο που περιελάμβανε φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και υψηλότερο ΦΠΑ για τους καταναλωτές, ουσιαστικά εφάρμοζε την ιδέα της νεαρής οικονομολόγου Gita Gopinath.

Η Gita Gopinath, 41 ετών, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο  Harvard του Cambridge, υποστηρίζει ότι  οι φορολογικές παρεμβάσεις αποτελούν τη μόνη διέξοδο για τις χώρες της ευρωζώνης που δεν μπορούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους.

“Η δημοσιονομική υποτίμηση” βοηθά τη Γαλλία να αλλάξει σελίδα σε μία περίοδο ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Airbus και συνέταιρος του Hollande,  Louis Gallois.

Η θεωρία της Gopinath αναπτύχθηκε στα χρόνια διδασκαλίας της στο Harvard  και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά και κατά το δικτατορικό της Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, υπό την καθοδήγηση των Kenneth Rogoff, Pierre-Olivier Gourinchas και Ben Bernanke, τον πρόεδρο της Federal Reserve.

Μπορεί οι προηγούμενες εργασίες της οικονομολόγου για τις τρέχουσες συναλλαγές και το ισοζύγιο πληρωμών να απέσπασαν επαίνους, όμως η τελευταία ιδέα της ήταν αυτή που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ακόμη και εθνικών ηγετών.

“Η Gita είναι “κορυφή” σε θέματα μακροοικονομίας,” δήλωσε ο Rogoff. Οι θεωρίες της για τα χρέη των χωρών αλλά και οι στρατηγικές της για το πως τα μέλη της Ευρωζώνης θα επιτύχουν μία εσωτερική υποτίμηση είναι “πολύ εμπεριστατωμένες”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ξεκίνησε από μια μικρή πόλη της Ινδίας και το όνειρο των γονιών της ήταν να καταφέρει να κερδίσει μια θέση στο  δημόσιο τομέα της χώρας. ‘Ετσι, πήρε το πρώτο της πτυχίο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Δελχί. Το Bachelor στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο Lady Shri Ram το 1992 ακολούθησε ένα Master στη Σχολή Οικονομικών του Δελχί και ένα δεύτερο στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον το 1996. Μετά και το διδακτορικό στο Πρίνστον, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου 2001 – 2005 πριν πάει στο Χάρβαρντ όπου και διδάσκει μέχρι σήμερα.

Η μελέτη της για τα δημοσιονομικά που συγκίνησε μέχρι και τον πρόεδρο της Γαλλίας, εξετάζει μια “εξαιρετικά απλή εναλλακτική λύση” που δεν απαιτεί από τις χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ και να υποτιμήσουν το νόμισμά τους.

Σύμφωνα με αυτή, η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε αύξηση του κόστους των εισαγόμενων προίόντων καθώς οι ξένες εταιρείες πληρώνουν το φόρο. Η μείωση του φόρου μισθοδοσίας αντισταθμίζει των έξτρα φόρο στις πωλήσεις εγχώριων προϊόντων και κρατά χαμηλά τις τιμές τους. Απο τη στιγμή που οι εξαγωγές εξαιρούνται του ΦΠΑ, το όφελος από το φόρο μισθοδοσίας επιτρέπει στους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους φθηνότερα στις αγορές του εξωτερικού. Πρόκειται για όφελος αντίστοιχο μιας υποτίμησης του νομίσματος.

Ο Hollande θέλει να “αναστήσει” την ανταγωνιστικότητά της Γαλλίας προσφέροντας σε ορισμένες επιχειρήσεις φοροαπαλλαγές ύψους 20 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό εμπνεύστηκε εν μέρει από την πρόταση της Gopinath, δήλωσε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Philippe Aghion, σύμβουλος στην  προεκλογική εκστρατεία του Hollande.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι τον Οκτώβριο ο συνεργάτης του Hollande, Louis Gallois είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η θεωρία της Ινδής οικονομολόγου είναι η σωστή στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Γαλλία.

«Υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη θεωρία. Είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα”, πρόσθεσε ο καθηγητής του Χάρβαρντ.