Του Μηνά Τσαμόπουλου

Στην Αθήνα μεταφέρει την έδρα της από το Stavanger της Νορβηγίας μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες γεωτρήσεων. Πρόκειται για την Ocean Rig στην οποία μεγαλομέτοχος με ποσοστό 65% είναι η DryShips του Γιώργου Οικονόμου.

Έως το τέλος του 2013 ολόκληρο το αρχηγείο της Ocean Rig θα λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ άλλα δύο νέα γραφεία της θα ανοίξουν στην Αγκόλα και τη Βραζιλία. Τα νέα της γραφεία  στελεχώνονται με το κατάλληλο προσωπικό από Έλληνες, ενώ θα μεταφερθεί και ένα μέρος από τα 120 άτομα που απασχολούνταν στη Νορβηγία.

Οι λόγοι μεταφοράς της είναι δύο. Ο πρώτος αφορά το κλίμα που οικοδομείται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει κόμβο  για τις δραστηριότητες που αφορούν εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διαχείριση της εταιρείας θα είναι πιο αποδοτική και ανταγωνιστική στην Ελλάδα.   

Στις αρχές της εβδομάδας, η Dryships του Γιώργου Οικονόμου στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να ενισχύσει την ρευστότητάς της ανακοίνωσε  ότι   θα πουλήσει πέντε εκατομμύρια μετοχές της Ocean Ring στην οποία είναι μεγαλομέτοχος.

Πιο συγκεκριμένα η Dryships θα κάνει δημόσια προσφορά για πέντε εκατομμύρια μετοχές της Ocean Ring προκειμένου   να συγκεντρώσει 88 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά την πώληση του πακέτου αυτού το ποσοστό της στην Ocean Ring  θα μειωθεί στο 61,3%.

Η Deutsche Bank Securities και η  Credit Suisse είναι οι τράπεζες που θα συντάξουν τον φάκελο και θα τον καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Την άνοιξη του 2012  η Dryships  είχε προχωρήσει  στη διάθεση 11.500.000 μετοχών της Ocean Rig  εξασφαλίζοντας έσοδα ύψους 186,87 εκατ. δολ.