Μια ολλανδική εταιρία ανακοίνωσε ότι προχωρά κανονικά στο σχέδιο της να στείλει τέσσερις τυχερούς γήινους στον Κόκκινο Πλανήτη. Η παγίδα ποια είναι; Το εισιτήριο είναι χωρίς επιστροφή!
Το ίδρυμα Mars One ανακοίνωσε χθες ότι έχει εξασφαλίσει πρωτοποριακούς προμηθευτές για την έναρξης αποστολής μη επανδρωμένου σκάφους το 2018, που περιλαμβάνει ένα ρομποτικό όχημα προσεδάφισης και δορυφόρο επικοινωνιών. Η Lockheed Martin έχει συνάψει σύμβαση για τη μελέτη κατασκευής του οχήματος προσεδάφισης, και η Surrey Satellite Technology θα αναπτύξει μια σχεδιαστική μελέτη για το δορυφόρο.
Αυτή η πρώτη αποστολή θα επιδείξει την τεχνολογία που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται σε μια μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων στον Άρη. Αν όλα πάνε καλά, οι πρώτοι πρωτοπόροι θα μπορούσαν να προσεδαφιστούν στον Άρη το 2025.
Ο ενθουσιασμός έχει αυξηθεί από την πρώτη μεγάλη ανακοίνωση του έργου τον Απρίλιο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν κάνει αίτηση για να γίνουν αστροναύτες, δήλωσε εκπρόσωπος της Mars One. Προφανώς, δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στον Άρη. Η τεχνολογία για την επιστροφή δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων έχει κλείσει, και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εταιρεία σχεδιάζει να ανακοινώσει τους τυχερούς που περνούν στη δεύτερη φάση. 
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη αποστολή στο διάστημα που χρηματοδοτείται με ιδιωτικά κεφάλαια. 

Ο Lansdorp, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τις μη επανδρωμένες αποστολές θα προέρχεται από χορηγούς και εταίρους, και όχι με δημόσια συνεισφορά.
Το κόστος της προσεδάφισης και της δορυφορικής μετάδοσης θα είναι κάτι που οι συμβεβλημένες εταιρείες θα μελετήσουν, σύμφωνα με τον Lansdorp.  Το συνολικό κόστος για τη μεταφορά τεσσάρων ανθρώπων στον Άρη πάντως, υπολογίζεται στα 6 δισ. δολάρια.