Διαψεύδει ο Χοακίν Αλμούνια τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι “οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς”, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Επίτροποςγια θέματα ανταγωνισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. «Αυτό σημαίνει ότι όταν μία τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ο επιμερισμός βαρών αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.
Παράλληλα, η ανακοίνωση συμπλήρωνει ότι «κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας – έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99). Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ is η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε» (Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».
Η ανακοίνωση που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, επιβεβαιώνει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη διάσωση προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in), η οποία εξασφαλίζει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.