Η Ολλανδία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την επίθεση της αγοράς ομολόγων, που θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού της, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

“Καθώς το επενδυτικό κλίμα στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας παραμένει εποικοδομητικό, και καθώς τα κεφάλαια αρχίζουν να επιστρέφουν από τον πυρήνα στην περιφέρεια, οι λανθασμένες τιμολογήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων δεν αναμένεται να περάσουν απαρατήρητες”, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Με έναν υπερ-μοχλευμένο χρηματοοικονομικό κλάδο και με μία οικονομία που επιβραδύνει, λόγω του σκασίματος της φούσκας των ακινήτων της, η Ολλανδία αναμένεται να βιώσει την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της και τη διεύρυνση των spreads τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η δίκαιη τιμή των spreads των ολλανδικών 5ετών και 10ετών ομολόγων είναι κατά 10% και 20% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Όμως, και οι δίκαιες τιμές αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι προοπτικές της ολλανδικής οικονομίας θα επιδεινώνονται έναντι εκείνων της γερμανικής.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Ολλανδία υπήρξε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους πιο σκληρή ακόμα και από τη Γερμανία απέναντι στις χώρες της  ευρωπαϊκής περιφέρειας. Μάλιστα, οι δηλώσεις των αξιωματούχων της, που ζητούσαν, για παράδειγμα, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενέτειναν το αρνητικό κλίμα για την περιφέρεια, στις αγορές.