Η γερμανική εφημερίδα Bild γράφει ότι η τρόικα μελετά τις χρηματοοικονομικές συνέπειες στο ενδεχόμενο μιας πτώχευσης της Κύπρου εάν δεν λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα θα είναι η χώρα εκείνη η οποία θα επηρεαστεί περισσότερο από μία ενδεχόμενη πτώχευση των σημαντικότερων τραπεζών της Κύπρου, καθώς διαθέτουν ένα δίκτυο υποκαταστημάτων όπου έχει κατατεθεί περίπου το 10% των ελληνικών αποταμιεύσεων.
«Οι τράπεζες των άλλων χωρών της ευρωζώνης δύσκολα θα επηρεαστούν», εκτιμά η εφημερίδα.
Η Κύπρος ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια τον Ιούνιο, αφού οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της, που ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική κρίση, ζήτησαν κρατικό δανεισμό.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να αναβάλουν την λήψη απόφασης σχετικά με τη βοήθεια προς την Κύπρο ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα.
Οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Κύπρου υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εκλογές
Πεντακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού.
Και αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.
Από τους ένδεκα υποψηφίους βασικοί διεκδικητές των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.