Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκε η τουρκική λίρα ενώ νέο υψηλό τριών μηνών σημείωσε και το 10ετές ομόλογο της χώρας. Αν και μετά την αναβάθμιση της Moody’s επτά μήνες πριν, οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου της χώρας έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η απόφαση των ΗΠΑ για το tapering και το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη χώρα έχει προκαλέσει έντονες πιέσεις στην Τουρκία χειροτερεύοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως; αναφέρει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Τουρκίας έφτασαν στο 10,2 την Πέμπτη, καταγράφοντας νέο υψηλό τριών μηνών, ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,1% έναντι του δολαρίου σε ιστορικό χαμηλό, από το 1981.
Οι προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7,1% του ΑΕΠ για το 2013, σε σχέση με το 6,1% έναν χρόνο πριν.
Επιπλέον, το χρηματιστήριο της Τουρκίας, Borsa Istanbul National 100 Index (XU100), κατέγραψε πτώση 7,7% τις τελευταίες τρεις μέρες.
“Το tapering αλλά και οι εξελίξεις στη χώρα βρίσκονται ενάντια στην Τουρκία αυτή τη στιγμή”, αναφέρει ο Cristian Maggio, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Toronto-Dominion Bank στο Bloomberg. “Για τους παγκόσμιους επενδυτές το πιο σημαντικό είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα για την βιωσιμότητα των ρυθμών ανάπτυξης”, συμπληρώνει.
“Η Τουρκία είναι από τις χώρες για τις οποίες ανησυχούμε περισσότερο” δηλώνει και ο Paul McNamara της GAM Investment.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.