του Μηνά Τσαμόπουλου

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η ναυτιλιακή και χρηματιστηριακή πιάτσα ήξερε ότι το Ίδρυα Ωνάση ήταν μεγαλομέτοχος στην εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά, GasLog, του Πήτερ Λιβανού, η οποία διαχειρίζεται στόλο με πλοία LNG.

Πριν από λίγες ημέρες το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι κατέχει 4.512.242 μετοχές συνολικής αξίας, με τις τρέχουσες τιμές, 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά η Gaslog  διαχειρίζεται 14 LNG carriers, εκ των οποίων τα 11 προέρχονται από την BP Group, τα δύο είναι πλοιοκτησίας της ίδιας και στο ένα η εταιρεία έχει μερίδιο 25%.

Η Gaslog είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή που διαχειρίζεται LNG και κάνει την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η δεύτερη σε διεθνές επίπεδο καθώς έχει προηγηθεί η Golar του ομίλου Fredrisken.

Κατά την άποψη του Πήτερ Λιβανού όλο και περισσότερο οι άνθρωποι αρχίζουν να συζητούν τις συγχωνεύσεις στα LNG και αυτό αφορά τόσο τους υπάρχοντες «παίκτες» της αγοράς όσο και τους νεοεισερχόμενους. Παράλληλα εξετάζει τη σύσταση  μιας νέας εταιρείας, με τα χαρακτηριστικά της Master Limited Partnership (MLP), που θα αποσχισθεί (spin off) από την GasLog,  ως εναλλακτική λύση περαιτέρω επέκτασης της δραστηριότητάς του στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού
Το ναυτιλιακό κομμάτι του Ιδρύματος διαχειρίζεται η εταιρεία Olympic Shipping & Management,