Το 2013 αναδεικνύεται ως η χρονιά που χώρες του αραβικού κόσμου θα χρειαστούν τη στήριξη και τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις ρημαγμένες λόγω των κοινωνικών αναταραχών, οικονομίες τους. Πακιστάν και Αίγυπτος είναι δύο από αυτές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τo Πακιστάν ίσως ζητήσει πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ, καθώς έχει “στεγνώσει” από συναλλαγματικά αποθέματα, ενώ το εθνικό νόμισμα έχει κάνει βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά. Πέρυσι, η ρουπία είχε γλιστρήσει κατά 7% έναντι του δολαρίου, με τα αποθέματα να μειώνονται κατά 19% στα 13,8 δισ. δολάρια, λόγω εμπορικού κενού, αλλά και πληρωμών αποζημιώσεων. Η βοήθεια του ΔΝΤ  είναι απαραίτητη, σημείωσε ο πρώην υπουργός Εμπορίου,  Mohammad Zubair Khan, εν αναμονή εκπροσώπων του ταμείου αυτή την εβδομάδα.

“Η ρουπία δέχεται ισχυρές πιέσεις και η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κάνει πολλά για να την προστατεύσει”, αναφέρει ο οικονομολόγος της  Standard Chartered στο Καράτσι και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Sayem Ali.

Αίγυπτος “καλεί” ΔΝΤ

Η πολιτική μετάβαση από τον Μουμπάρακ στον Μούρσι προκάλεσε και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να καλείται να συνδράμει και εκεί.

Η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα προκειμένου να ξεκινήσει ο τελικός κύκλος διαπραγματεύσεων για τη λήψη άμεσων οικονομικών μέτρων. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με το νόμισμά της να παραπαίει μεταξύ επιβίωσης και υποβάθμισης.

Το ΔΝΤ θα παράσχει δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με διάρκεια 22 μηνών. Το ποσό αυτό κρίνεται αναγκαίο για την αποκατάσταση των οικονομικών απωλειών που έχει υποστεί η χώρα τελευταία λόγω των πολιτικών αναταραχών. Η βοήθεια φυσικά δεν θα είναι άνευ όρων, μιας και το Κάιρο αναμένεται να συμφωνήσει σε σειρά παραχωρήσεων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν αισθητά μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο. Πριν από το τέλος του 2012 η Κεντρική Τράπεζα είχε στείλει μάλιστα δραματική έκκληση προς το ΔΝΤ για άμεση λήψη κοινών αποφάσεων με στόχο να αποφευχθεί μία ευρύτερη νομισματική κρίση με περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες. Ήδη έχει πάρει κάποια πρώτα μέτρα προκειμένου να ανακόψει την νομισματική διολίσθηση μέσω διαδικασίας δημοπρασιών.