Σήμα παράτασης στην προθεσμία που έχει δοθεί στην Ισπανία για τη μείωση του ελλείμματός της,  έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn.

Όπως παραδέχθηκε ο επίτροπος, η Ισπανία έχει κάνει μεν προσπάθεια για τη μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο, η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται από τη χειρότερη των προβλέψεων ανάπτυξη.

“Όπως έχω πει και στο παρελθόν, αυτό θα πρέπει να το επιβεβαιώσουμε κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Και στην πορεία, θα εξετάσουμε εάν δικαιολογείται μία παράταση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην περίπτωση της Ισπανίας”, είπε ο Rehn.

Ανάλογο σήμα έδωσε και για τη Γαλλία. “Στη Γαλλία, η ανάκαμψη αναμένεται τώρα να καθυστερήσει, κάτι που έχει επιπτώσεις για τα δημόσια οικονομικά. Και τώρα περιμένουμε έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος”, είπε.

Όπως εξήγησε, εάν οι έρευνες της Κομισιόν δείξουν ότι το Παρίσι έχει κάνει αρκετά μεγάλη προσπάθεια στο διαρθρωτικό έλλειμμα, τότε, θα λάβει προθεσμία έως το 2014 για να επιτύχει το στόχο του 3%, έναντι του 2013. “Θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα το Μάιο”, σημείωσε ο Rehn. 

Αντίθετα, ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί τυχόν ανάλογη παράταση για την Πορτογαλία. Όπως είπε ο Rehn, περιμένει τα αποτελέσματα της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, που αρχίζει τη Δευτέρα, πριν να γίνουν οι όποιες συζητήσεις.