Στην υποβάθμιση του ΑΑΑ της Βρετανίας, κατά μία βαθμίδα, προχώρησε η Moody’s. Ο οίκος επικαλείται τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και το αυξανόμενο χρέος της χώρας. Πλέον, αξιολογεί τη Βρετανία στο Αa1, με σταθερές προοπτικές.

Παρότι αναγνωρίζει ότι η βρετανική οικονομία είναι δομικά ισχυρή, εντούτοις, η Moody’s προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη αναμένεται ασθενής, λόγω του συνδυασμού της χαμηλότερης διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η διαδικασία μείωσης των χρεών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο εσωτερικό της χώρας.  

Όπως αναφέρει η Moody’s στην ανακοίνωσή της, η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Βρετανίας δεν αναμένεται να αναστραφεί πριν από το 2016. 

Η υποβάθμιση, που  ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα και από το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, ήρθε έπειτα από έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες στην αγορά για ένα τέτοιο χτύπημα. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα σενάρια αυτά, ήθελαν την Standard & Poor’s να είναι εκείνη που θα υποβάθμιζε τη Βρετανία. 

Η υποβάθμιση εντείνει τις πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών George Osborne, την ώρα που η αντιπολίτευση του ζητά να περιορίσει τις περικοπές δαπανών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη. Τα μέτρα λιτότητας του Osborne στοχεύουν να μειώσουν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ το 2014, από 10,2% που ήταν το 2010.

Σημειώνεται ότι η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 5,6% από τις αρχές του έτους, παρουσιάζοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα 10 βασικά νομίσματα του ανεπτυγμένου κόσμου, μετά το γιεν.

Το χρέος της Βρετανίας θα αυξηθεί  φέτος στο 95,4% και το 2014 στο 98% του ΑΕΠ, από 90% που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με την Κομισιόν.