Την έβδομη επιθεώρηση της πορείας του πορτογαλικού προγράμματος προσαρμογής ξεκινούν σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας στη Λισαβόνα, συναντώντας απέναντί τους το αίτημα όλων των πλευρών για χαλάρωση των όρων της λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Η Πορτογαλία έχει εντυπωσιάσει τις αγορές με την ικανότητά της να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η τρόικα, όμως, φαίνεται ότι θα χάσει τον τελευταίο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν προς τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Με την ύφεση στην τρίτη χρονιά της και τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις φόρων, το αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας ακούγεται πια παντού στην Πορτογαλία.

“Είναι καιρός να σηκώσουμε το πέπλο των ψευδαισθήσεων. Το πρόγραμμα προσαρμογής έχει αποτύχει. Είναι καιρός να το ανακαθορίσουμε, να το διορθώσουμε και να το προσαρμόσουμε στην πραγματικότητα”, γράφει το σημερινό editorial της Publico.

Η κυβέρνηση άφησε να διαφανεί ότι σκοπεύει να ζητήσει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για φέτος και το 2014. Τέτοια χαλάρωση είχε πάρει και πέρυσι, λόγω της βαθιάς ύφεσης.

Η Κομισιόν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορτογαλική οικονομία την Παρασκευή, προβλέποντας ύφεση 1,9% φέτος, έπειτα από το περσινό 3,2%. Και ανέβασε την πρόβλεψή της για το έλλειμμα στο 4,9%, έναντι 4,5% που είναι ο κυβερνητικός στόχος.