(upd) Μπροστά στο ενδεχόμενο και νέων εκλογών βρίσκεται πια η Ιταλία, καθώς τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο κίνδυνος ακυβερνησίας είναι πολύ πραγματικός. Τα αυξημένα ποσοστά του Silvio Berlusconi και του Beppe Grillo ερμηνεύονται από τους ειδικούς σαν μία ψήφος κατά της λιτότητας και της πολιτικής της Angela Merkel στην Ευρώπη.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο Pier Luigi Bersani κερδίζει την Κάτω Βουλή, όμως, ο Slivio Berlusconi προηγείται στη Γερουσία. Εάν η τελική καταμέτρηση των ψήφων επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα αυτό, τότε, η Ιταλία μάλλον θα κινηθεί προς νέες εκλογές, ενδεχομένως το καλοκαίρι.

Και αυτό γιατί η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές, χρειάζεται μία ξεκάθαρη πλειοψηφία τόσο στην Κάτω Βουλή όσο και στη Γερουσία, για να περάσει νομοσχέδια. Εάν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία και στα σώματα, τότε, ο Ιταλός πρόεδρος θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση κυβέρνηση συνασπισμού με κόμματα από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Όμως, μια τέτοια κυβέρνηση δεν αναμένεται να επιβιώσει για πολύ, με αποτέλεσμα νέες εκλογές να αναμένονται στους επόμενους μήνες.

Στη Γερουσία, οι εκτιμήσεις της RAI τοποθετούν τον Berlusconi και τους συμμάχους του στο 31,3% και τον Berzani με τους δικούς του εταίρους στο 30,1%. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Beppe Grillo παίρνει 24,6% και οι κεντρώοι του Mario Monti 9,4%.

“Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας”, παραδέχτηκε ο Stefano Fassina, εκπρόσωπος του Pier Luigi Bersani σε οικονομικά θέματα, μιλώντας σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό.

“Αυτό το πιθανό αποτέλεσμα θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την Ιταλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, πάνω από τους μισούς Ιταλούς εξέφρασαν με την ψήφο τους αντίδραση στη λιτότητα, στο ευρώ, στη Merkel”, δηλώνει ο Enrico Letta, αναπληρωτής επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Bersani.

Πλέον, οι αγορές έχουν μπροστά τους το σενάριο που φοβούνταν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό της ακυβερνησίας, που εγγυάται την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.

Το αποτέλεσμα στη Γερουσία θα είναι εκείνο που θα κρίνει τελικά την ικανότητα του νικητή να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η συμμαχία με το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων θα λάβει αυτόματα το 55% των εδρών. Έτσι, η συμμαχία αυτή έχει το ποσοστό που μπορεί να κρίνει τις εξελίξεις: Γιατί κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς αυτήν.

Ήδη, η κεντρο-αριστερά του Bersani έχει αποκλείσει μία κυβέρνηση συνασπισμού με τον Berlusconi. Θεωρητικά, όποιος επικρατήσει στη Γερουσία, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους κεντρώους του Mario Monti. Όμως, το κόμμα του Monti δέχθηκε βαρύ πλήγμα στις εκλογές, επομένως, ίσως να μην έχει αρκετές έδρες για να γίνει βιώσιμος κυβερνητικός εταίρος.

Έτσι, το Κίνημα 5 Αστέρων του Beppe Grillo εξελίσσεται σε πιθανό ρυθμιστή των εξελίξεων. Προεκλογικά, πάντως, ο Grillo απέκλειε την όποια συνεργασία με τα παραδοσιακά κόμματα.

“Τα αποτελέσματα των exit polls δείχνουν μια μικρή νίκη για την κεντρο-αριστερή συμμαχία του κ. Bersani στην Κάτω Βουλή, μία ισοπαλία στην Άνω Βουλή, μία πολύ φτωχή επίδοση για τους κεντρώους του κ. Monti και μια ιδιαίτερα ισχυρή επίδοση για τους αντικαθεστωτικούς του Κινήματος 5 Αστέρων, του κ. Grillo. Αυτό μοιάζει με συνταγή για πλήρες αδιέξοδο”, λέει ο Nicholas Spiro, της Spiro Sovereign Strategy.