(Upd) Αυξάνεται ο φόβος για ακυβερνησία στην Ιταλία καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Από τα αποτελέσματα των εκλογών η κεντροαριστερά υπερισχύει στην κάτω Βουλή, ωστόσο κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την αναγκαία πλειοψηφία στην Γερουσία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στη κάτω Βουλή, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (61.305 επί 61.446 εκλογικών τμημάτων) η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι λαμβάνει 29,54%, το κεντροδεξιό συμμαχικό σχήμα υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29,14%, το κίνημα κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο 25,54% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 10,54%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στη βουλή.

Στην Γερουσία (με καταμετρημένες τις ψήφους σε 60. 401 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 60.431) η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του κ. Μόντι 9,13%.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, με ανατροπή της τελευταίας στιγμής, υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών. Καθοριστική είναι η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του κ. Μόντι.

Η αναγκαία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πλειοψηφία στην γερουσία είναι 158 έδρες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

“Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που απορρέουν από τις εκλογές αυτές”, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπερσάνι. “Η κεντροαριστερά κέρδισε στη Βουλή, και, σε ό,τι αφορά τον αριθμό ψήφων υπερίσχυσε και στην Γερουσία. Είναι σαφέστατο σε όλους, ότι ξεκινά μια φάση πολύ ευαίσθητη για την χώρα» προσθέτει ο επικεφαλής του προοδευτικού “Δημοκρατικού Κόμματος”.

Από την άλλη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που αναδεικνύεται πλέον σε ρυθμιστή, αφού και να μείνει στην αντιπολίτευση θα ασκεί τεράστια πίεση στην οποιαδήποτε προσπάθεια λήψης νέων μέτρων λιτότητας έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων για την Κάτω Βουλή.

“Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο”, είναι ο τίτλος της Corriere della Sera. “Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά”, σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. “Νικητής: Η ακυβερνησία” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Il Messagero. Τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και των πολιτικών που επιβάλει η Angela Merkel σε όλη την Ευρώπη.

Πληροφορίες απ’ το “στρατόπεδο” Μπερσάνι έλεγαν ότι θα γίνει επαφή με τον αντισυστημικό Μπέπε Γκρίλο για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο η στάση του διάσημου Γενοβέζου κωμικού παραμένει αντισυστημική.

“Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς…είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας”, έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. “Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια”.

Την ίδια ώρα ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. “Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα”, δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες.

Αναλυτές τονίζουν πως πλέον οι πολιτικοί της Ιταλίας είτε θα προχωρήσουν σε μία ευρεία συμμαχία μεταξύ του Μπερσάνι, των Κεντρώων του Μόντι και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι είτε θα ρισκάρουν να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως έγινε πριν από 12 μήνες. Με δεδομένο όμως ότι Μπερλουσκόνι και Γκρίλο έλαβαν από κοινού πάνω από 50% στις εκλογές με σύνθημα κατά της λιτότητας πλέον τα περιθώρια στενεύουν. Τρίτη εναλλακτική φυσικά παραμένει η προκήρυξη νέων εκλογών.

Στο μεταξύ αναλυτές προειδοποιούν πως το πρόγραμμα προσαρμογής της Ιταλίας μπορεί να κολλήσει, ή να παρεμποδιστεί, πλήττοντας κατά πάσα πιθανότητα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.