Μεγαλώνει το ολιγοπώλιο της μπανάνας καθώς οι δύο εκ των τεσσάρων ομίλων που ελέγχουν τη παγκόσμια διανομή της αποφάσισαν να συγχωνευτούν, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο προμηθευτή μπανάνας στον κόσμο, ChiquitaFyffes.

Πρόκειται για την αμερικανική Chiquita και την ιρλανδική Fyffes Plc οι οποίες ήλθαν σε συμφωνία 526 εκατομμυρίων, η οποία θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία με ετήσια έσοδα 4,6 δισ. δολαρίων που αναμένεται να γλιτώσει περίπου 40 εκατ. Δολάρια από τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών, η Chiquita θα διαθέτει περίπου του 50,7% των μετοχών και η Fyffes το υπόλοιπο 49,3%.

Οι μέτοχοι της Chiquita θα λάβουν μια μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε δική τους μετοχή ενώ οι μέτοχoι της Fyffes θα λάβουν 0,1567 της μετοχής της ChiquitaFyffes για κάθε μετοχή που διαθέτουν.

Ωστόσο, η συμφωνία ενδέχεται να προκαλέσει θέματα μονοπωλίου, δεδομένου του ότι το 80% της παγκόσμιας αγοράς μπανάνας ελέγχεται από τέσσερις πολυεθνικές, την Chiquita, την Fyffes, την Fresh Del Monte και την Dole Food Company.