Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σκληραίνουν σιγά σιγά τη στάση τους οι ΗΠΑ προς τη Ρωσία επιβάλλοντας κυρώσεις που πλέον φαίνεται να στοχεύουν στον κλειστό κύκλο του προέδρου Putin.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Πέμπτη, ανάμεσα στα 20 πρόσωπα που θα δεχτούν τις οικονομικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το πάγωμα των λογαριασμών και η απαγόρευση συμφωνιών με αμερικανικές εταιρείες, είναι και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Gennady Timchenko, ιδιοκτήτης της εταιρείας Gunvor, στην οποία φημολογείται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

“Η ενέργειες του Timchenko έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τον Putin. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επενδύσεις στην Gunvor και είναι πιθανόν να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της εταιρείας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, αν και η Gunvor έχει δηλώσει ότι ο Timchenko πούλησε ολόκληρο το μερίδιό του στον συνεταίρο του, Torbjorn Tornqvist, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν αρνητικά την εταιρεία και τα συμβόλαιά της καθώς οι επενδυτές και οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικοί στις συνεργασίες τους με οποιαδήποτε εταιρεία στην οποία υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον.

Ο 61χρονος Gennady Timchenko, φαίνεται να πούλησε το μερίδιό του, 44% στον συνέταιρό του λίγες μέρες πριν την επιβολή των κυρώσεων για να εξασφαλίσει την ομαλότητα των επιχειρήσεων της Gunvor. Ο ίδιος ελέγχει επίσης το 50% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Η γνωριμία του Timchenko με τον Putin έγινε τη δεκαετία του 1990 όταν ο Ρώσος πρόεδρος ήταν επικεφαλής για τους ξένους οικονομικούς δεσμούς στον δήμο της Αγίας Πετρούπολης. Όταν ο Putin κατάσχεσε για λογαριασμό του κράτους την Yukos Oil Co. του τότε πολιτικού του αντιπάλου, Mikhail Khodorkovsky, η κυβέρνηση έδωσε πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία στην κρατική Rosneft, η οποία στη συνέχεια προχώρησε σε διάφορες συμφωνίες με την Gunvor. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2000 και έχει αναλάβει πολλές συμφωνίες με τη ρωσική κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και οι μεταφορές του αργού πετρελαίου της χώρας.

Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία ο Vladimir Putin δεν είχε ποτέ ιδιοκτησία ή κάποιο άλλο όφελος στην Gunvor.

Η Gunvor είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο εμπόριο προϊόντων παγκοσμίως και δραστηριοποιείται στην προμήθεια πετρελαίου από 35 χώρες. Η εταιρεία είχε έσοδα $93 δισεκατομμύρια το 2012.