Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ανάμεσα στην Μαλαισία και την Ινδονησία βρίσκεται ένας από τους πιο  πολυσύχναστους ναυτικούς δρόμους του κόσμου κάνοντας την τοποθεσία νέο hotspot των πειρατών.

Πρόκειται για τα στενά της Μάλακκα που έχουν μήκος 550 μίλια, όσο η απόσταση μεταξή Μαϊάμι και Τζαμάικας.

Στο στενό αυτό μποτιλιάρονται 50.000 πλοία  τον χρόνο, με φορτίο από iPads και Reeboks καθώς και το μισή παγκόσμια ποσότητα πετρελαίου που εξάγεται.

Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι Σομαλοί πειρατές είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στα ανοιχτά της Σομαλίας – σε μία άλλη θαλάσσια οδό – τώρα τα χτυπήματα των Σομαλών πειρατών έχουν υποχωρήσει κατά 95%, με μόλις επτά περιστατικά το 2013. Αντίθετα οι πειρατές στα νερά της Ινδονησίας κάνουν… χρυσές δουλειές έχοντας κάνει 107 επιθέσεις με τα περιστατικά πειρατείας να έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 700%.

Σύμφωνα με την γερμανική ασφαλιστική Allianz αν δεν υπάρξει δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου τώρα, στο μέλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει επιτυχής λύση στο πρόβλημα.
΄
Όπως αναφέρει η Allianz το modus operandi των Ασιατών πειρατών δεν είναι η απαγωγή του πλοίου για τα λίτρα αλλά θέλουν τα μετρητά επί του σκάφους ή να ληστέψουν από το πλήρωμα οτιδήποτε τιμαλφή.

Aυτό που πραγματικά κάνει κάποιους να διερωτώνται είναι αν είναι τυχαίο το  γεγονός πως η έρευνες για το χαμένο Boeing εξ αρχής στράφηκαν προς το συγκεκριμένο σημείο, πριν αλλάξουν τελικά και κατευθυνθούν προς τον Ινδικό ωκεανό.