Το ΝΑΤΟ ανέστειλε την πολιτική και στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία, ως αντίποινα στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο πρόκειται να αφεθούν ανοιχτεί οι διπλωματικοί δίαυλοι “για την πραγματοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο πρεσβευτών ή υπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας”.

Ο γενικός γραμματέας δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα προγράμματα που θα ανασταλούν.

«Πιστεύω ότι τα προγράμματα συνεργασίας που συνδέονται με το Αφγανιστάν, σχετικά με τις οδούς ανεφοδιασμού ή τα ελικόπτερα, πρέπει να συνεχιστούν καθώς διατηρούμε ένα κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε την επιτυχία της αποστολής μας στο Αφγανιστάν» τόνισε ο Ράσμουσεν.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης προτιμούν την προσωρινή ανάπτυξη αεροσκαφών ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ και καταδιωκτικών F-15 και F-16 των ΗΠΑ στη Λιθουανία και την Πολωνία. «Αυτά τα μέτρα είναι επαρκή την παρούσα στιγμή» σύμφωνα με έναν στρατιωτικό.

«Δεν έχουμε ανάγκη να στείλουμε στρατιώτες του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία», εκτίμησε από την δική του πλευρά ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, Φρανκ Τίμερμανς.