Ενοχλημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την πορεία που έχουν πάρει οι διασώσεις στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο απόσυρσής της από την τρόικα.

Η Die Welt κάνει λόγο για εντεινόμενη ενόχληση της ΕΚΤ σε σχέση με τον κοινό ρόλο που έχει αναλάβει με το ΔΝΤ και τις χώρες της ΕΕ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ενόχληση που φτάνει μέχρι στο σημείο όπου κάποια μέλη της ΕΚΤ σκέφτονται ακόμα και την “παραίτησή” της από την τρόικα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αιτία αυτής της ενόχλησης είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πολιτικός ρόλος τον οποίο καλείται να παίξει η ΕΚΤ, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας στις χώρες του ευρώ.

Παρόμοια σενάρια φιλοξενεί και η Sueddeutsche Zeitung, κάνοντας λόγο για ενόχληση της ΕΚΤ σε σχέση με το γεγονός ότι ο ρόλος της στην τρόικα είναι απλά συμβουλευτικός, αφού τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν Κομισιόν και ΔΝΤ.  

Πάντως, πηγή της ΕΚΤ που ερωτήθηκε σχετικά από τη Wall Street Journal απάντησε ότι η ΕΚΤ δεν έχει κανένα σχέδιο να αποσυρθεί από την  τρόικα, χαρακτηρίζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου “σκουπίδια”.

Για το θέμα ερωτήθηκε και ο Olli Rehn, ο οποίος απάντησε: “Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάτε και δουλεύουμε πολύ εποικοδομητικά με τον πρόεδρο Draghi και τα άλλα μέλη της τρόικας”.