Στους γκρίζους διαδρόμους της εξουσίας των Βρυξελλών, η ζωή σπάνια είναι συναρπαστική. Όμως, όταν ένας νομπελίστας κεϊνσιανός οικονομολόγος, που με το ζωντανό τρόπο γραφής του έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους αρθρογράφους των New York Times, τα βάζει με το Φινλανδό ευρωκράτη που χαρακτηρίζει ως το “πρόσωπο της άρνησης γύρω από τις επιπτώσεις της λιτότητας”, ξεσπά ένας πολύ δημόσιος καβγάς.

Ο Paul Krugman τα έχει βάλει εδώ και λίγες μέρες με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn.  Όπως γράφουν οι Financial Times, όλα ξεκίνησαν όταν ο οικονομολόγος αποκάλεσε τον επίτροπο “Rehn του Τρόμου”, λέγοντας ότι οι προβλέψεις που κατ΄ επανάληψη έχει κάνει ο Rehn, για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι παραπλανητικές.

Και μετά ήρθε το νέο blog του Krugman, με τον τουλάχιστον χαρακτηριστικό τίτλο “κατσαρίδες στην Κομισιόν”. Εκεί, ο οικονομολόγος κατηγορεί τον Rehn ότι υιοθετεί “ιδέες-κατσαρίδες”. Δηλαδή αυτές που “όσο και εάν προσπαθείς να ξεφορτωθείς, διαρκώς επανεμφανίζονται”.

“Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι άνδρες που δεν γνωρίζουν ούτε τη θεωρία αλλά ούτε και την ιστορία των προηγούμενων κρίσεων, είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει σε αυτή την κρίση. Εντύπωση προκαλεί επίσης το πώς η εμπιστοσύνη τους στις συνταγές τους δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι μέχρι τώρα έκαναν λάθος σε όλα. Και φυσικά, το πιο εκπληκτικό από όλα είναι το γεγονός ότι οι άνδρες αυτοί κάνουν κουμάντο”, γράφει ο Krugman.

Οι Βρυξέλλες δεν άργησαν να αντεπιτεθούν, μέσω του Twitter.

Ο Simon O’Connor, εκπρόσωπος του Rehn, κατηγόρησε τον Krugman ότι παραποιεί τα λεγόμενα του επιτρόπου.

“Τι θα κάνει μετά; Θα μας φτύσει;”, αναρωτιέται ο Koen Doens, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνιών της Κομισιόν.

Και ο εκπρόσωπος της Ολλανδής επιτρόπου Neelie Kroes, Ryan Heath παρενέβη, γράφοντας ότι ο Krugman δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση το 2009, όταν ήρθε στις Βρυξέλλες για να προσφέρει τις συμβουλές του γύρω από την κρίση. “Η Kroes σφουγγάρισε το πάτωμα με τον Krugman”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα ντιμπέιτ με την επίτροπο που έγινε την εποχή εκείνη.

“Εάν ο Krugman ανησυχεί για τις ιδέες – κατσαρίδες, πρέπει να θυμάται δύο από αυτές: Η ενιαία αγορά και η ΕΕ είναι οι μεγαλύτερες κατσαρίδες: Δεν πρόκειται να φύγουν”, προσθέτει η Kroes, στο δικό της Twitter.

“Χρειαζόμαστε κριτικούς, όχι κυνικούς. Η ελπίδα, η δράση και ο ρεαλισμός αποτελούν την αναγκαία ισορροπία για την Ευρώπη τώρα”, σημειώνει.