Η κρίση της Ουκρανίας αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία σε αυτή τη φάση, προειδοποιεί με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Ο γνωστός και ως Dr Doom για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, προειδοποιεί πως ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μπορεί να γίνει “Θερμός Πόλεμος”, εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να ενισχύσει στρατιωτικά το Κίεβο.
Η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη στο 7 (της κλίμακας με ανώτερο το 10) και αυξάνεται. Μάλιστα, ο οικονομολόγος προειδοποιεί πως εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στρατιωτικά στην περιοχή, ο πόλεμος αυτός θα έχει διάρκεια, και θα φτάσει στο σημείο να ανησυχεί σημαντικά τους επενδυτές.
Μια τέτοια κλιμάκωση της κατάστασης μπορεί να σπρώξει την Ευρωζώνη ξανά σε ύφεση, αφού το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εύθραυστη, αναιμική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη της περιοχής είναι μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων ή ακόμα χειρότερα, μια έλλειψη φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μεγαλύτερο ακραίο και απρόβλεπτο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ο Roubini τον εντοπίζει στην Κίνα, καθώς όπως λέει, οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει την επιβράδυνση που θα εμφανίσει η ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 7% φέτος και 6,5% τα δύο επόμενα χρόνια, ρυθμοί που δεν ταιριάζουν στο σενάριο της “ομαλής προσγείωσης” που προεξοφλούν οι αγορές.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.