Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ο τίτλος του ισχυρότερου ανθρώπου της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακός, όμως, δεν συνοδεύεται από κάποια εξίσου εντυπωσιακή αμοιβή. Πραγματικά, ο Ben  Bernanke, που παρέμεινε για δύο τετραετείς θητείες στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ως πρόεδρος της Federal Reserve, έβγαζε το πολύ 200.000 δολάρια το χρόνο.

Τώρα, ως συνταξιούχος, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης βρήκε τον τρόπο να πλουτίσει. Δεν φτάνει που κερδίζει 250.000 δολάρια για κάθε ομιλία του, ουσιαστικά βγάζοντας μέσα σε μισή ώρα όσα κέρδισε σε έναν ολόκληρο χρόνο στη Fed.

Τώρα, ο Bernanke θα γράψει και βιβλίο, αποκαλύπτοντας όσα συνέβησαν τις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης του 2008, και τα οποία κανένας άλλος στον κόσμο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όσο εκείνος.

Η αμοιβή του για το βιβλίο αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια.

Ο Bernanke έκλεισε συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο W.W. Norton & Co., για ένα βιβλίο γύρω από την κρίση, που θα κυκλοφορήσει το 2015. Μάλιστα, σε αυτή τη συμφωνία εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο δικηγόρο που είχε διαπραγματευτεί και το deal του Alan Greenspan για την έκδοση του δικού του βιβλίου μετά την αποχώρησή του από τη Fed. Ο Greenspan είχε λάβει επταψήφια αμοιβή για το βιβλίο του.

Ο πρόεδρος της Norton, W. Drake McFeely, είπε πως ο Bernanke διαθέτει μια μοναδική οπτική γωνία για την αμερικανική οικονομία από το 2006 και μετά.

“Για πρώτη φορά, θα εξιστορήσει την εμπειρία του κατά τις δύσκολες ημέρες του 2007 και του 2008, καθώς το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έδειχνε να βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, και μετά, πώς με ένα όλο και πιο δυσλειτουργικό Κογκρέσο, που απέκλειε τις περισσότερες επιλογές της δημοσιονομικής πολιτικής, η Federal Reserve ανέλαβε σχεδόν μόνη της να παλέψει και να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από το Great Depression”.

Στην πρόταση που είχε καταθέσει στον εκδοτικό οίκο, ο Bernanke “διαφήμιζε” ένα βιβλίο που θα ήταν “προσωπικό και ειλικρινές”, αποκαλύπτοντας “τους ρόλους που έπαιξαν κορυφαίες προσωπικότητες” κατά τη διάρκεια της κρίσης, “από το Κογκρέσο, έως τα media και τη Wall Street”.

Σημειώνεται ότι μερίδα του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ επικρίνει τη στάση που ακολούθησε ο Bernanke κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την ανεργία και οι συντηρητικοί τον κατηγορούν ότι έδωσε πολύ μικρή σημασία στον πληθωρισμό.