Να συνεχίσουν κανονικά με τις διαδικασίες για το δημοψήφισμα της 11 Μαϊου αποφάσισαν οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας απορρίπτοντας την πρόταση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την αναβολή του.
Ο ρωσικός δείκτης Micex και το ρούβλι σημείωσαν “βουτιά” αμέσως μετά την ανακοίνωση των αυτονομιστών.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες περισσότερο διαλλακτικός υποστηρίζοντας ότι μια αναβολή του δημοψηφίσματος εν όψει των ουκρανικών προεδρικών εκλογών της 25ης Μαϊου θα δημιουργούσε τη βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο.
Χθες χαρακτήρισε τις εκλογές της ουκρανικές προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” και δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Ιδιαίτερα “επικοδομητικά” χαρακτήρισε τα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Γουόλτερ Στανμάγιερ εκφράζοντας την ελπίδα ότι ίσως αυτά να μπορέσουν να αντιστρέψουν την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πόλεμο.
“Η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αλλά υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να υπάρξει διπλωματική λύση για την αποκλιμάκωσή της” δήλωσε.
Στο μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση στην ανατολική Ουκρανία αλλά αρνήθηκε να συνομιλήσει με τους “τρομοκράτες”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών για τους ένοπλους που έχουν καταλάβει τις ανατολικές επαρχίες.
“Είναι αδύνατος και αδιανόητος ένας διάλογος με τους τρομοκράτες” δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.