Λίγες ημέρες έμειναν για την επίσημη παρουσίαση του νέου μοντέλου της Samsung, του Galaxy S4, και οι φήμες για την εμφάνιση αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δίνουν και παίρνουν. 

Το ενδιαφέρον όλων έχει κεντρίσει το  “eye scrolling” ή “smart scroll“, η εφαρμογή, που με τους αισθητήρες που ήδη διαθέτουν τα μοντέλα της Samsung θα μπορεί, όπως φημολογείται, να αναγνωρίζει την κίνηση του ματιού και θα προσαρμόζει την κύλιση και την εναλλαγή των σελίδων.

Στις 14 Μαρτίου, η Samsung θέλοντας να κλέψει την παράταση θα αποκαλύψει το Galaxy S4 σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Το κινητό θα λανσαριστεί ως Galaxy S4 κάνοντας μια νέα αρχή στον τρόπο αρίθμησης των συσκευών, που μπορεί να είναι περισσότερο κατανοητή από την λατινική αρίθμηση (IV) αλλά η σύγκριση με το iPhone είναι αναπόφευκτη…

Το Galaxy S4 είναι ένα από πιο πολυαναμενόμενα κινητά της χρονιάς, για πολλούς πιο σημαντικό και από το νέο iPhone. Το ερώτημα όμως είναι αν θα καταφέρει να οδηγήσει την αγορά των smartphone αλλά και των Android ένα βήμα παραπέρα και να εκμεταλλευτεί την “έλλειψη φρέσκων ιδεών” που καταλογίζεται στην Apple το τελευταίο διάστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φήμες τόσο για τα χαρακτηριστικά όσο και για τις νέες δυνατότητες να επαληθευτούν και να μην αποτελούν απλά τεχνικές marketing, που όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια για να κερδίσουν το κοινό. 

“Smart” δυνατότητες για να κάνει τη διαφορά

Από τη στιγμή που η πλατφόρμα των androids είναι ίδια για όλα τα κινητά που την υποστηρίζουν, η Samsung θέλει να κάνει κάτι για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό.
Για να το πετύχει αυτό πρόσθεσε επιπλέον δυνατότητες και βελτιώσεις στο υπάρχον λογισμικό της, που εστιάζονται στη χρήση της έξυπνης “smart” μπροστινής κάμερας.

Ο λόγος για την τεχνολογία eye tracking και τα Smart Stay, Smart Pause, Smart Scroll, Smart Rotation που θα καταγράφουν το βλέμμα ενός κατόχου Galaxy S4 και θα του “λυνουν” τα χέρια.

Απενεργοποίηση του σβησίματος οθόνης για εξοικονόμηση ενέργειας όταν ο χρήστης διαβάζει ένα κείμενο, περιστροφή της εικόνας ανάλογα με τη γωνία που κοιτάει, αλλαγή σελίδων με την κίνηση του ματιού και άνοιγμα της οθόνης με μια “ματιά” είναι μερικές από τις δυνατότητες που θα δώσει η βελτιωμένη μπροστινή κάμερα.

Παράλληλα, φήμες θέλουν το S4 Galaxy να διαθέτει και ένα “pad” το οποίο όταν συνδεθεί με την εφαρμογή S Health, θα μπορεί να μετράει το σφυγμό αλλά και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Σε επίπεδο hardware, το S4 φημολογείται ότι θα έχει οθόνη 4.99 ιντσών με full HD 1080p ανάλυση, τετραπύρηνο επεξεργαστή 1.8GHz, 2GB μνήμη, χωρητικότητα 16GB-32GB-64GB, κάμερα 13 megapixel και μπροστινή κάμερα 2 megapixel, ενώ θα υποστηρίζει το Android 4.2.

Οι αναλυτές “φοβούνται” την παρουσίαση

Πάντως, η παρουσίαση του κινητού την ερχόμενη Πέμπτη όσο ενθουσιάζει τους καταναλωτές άλλο τόσο προβληματίζει τους αναλυτές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έκθεση του Ινδού Adnaan Ahmad της τράπεζας Berenberg, ο οποίος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Samsung προτείνοντας στους μετόχους να πουλήσουν. Μάλιστα, στην ίδια έκθεση δίνει σύσταση “sell” και για την Apple, κόβοντας τη τιμή -στόχο από τα 800 δολάρια στα 360!

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Samsung, με την παρουσίαση του Galaxy 4 μπορεί να πέσει στην ίδια παγίδα που έπεσε και η Apple όταν παρουσίασε το iPhone 5 και να δει τη τιμή της μετοχής να βουλιάζει, όπως ακριβώς συνέβη και με την ανταγωνίστριά της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η Apple παρά τις αυξημένες πωλήσεις iPhone που έχει κάνει μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να “μαζέψει” τις απώλειες που ξεκίνησαν την ίδια ημέρα που παρουσίασε το τότε εξίσου πολυαναμενόμενο iPhone 5!

Ο Ahmad εκτιμά ότι η Samsung θα εμφανίσει υγιή αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω του Galaxy S4 αλλά, όπως αναφέρει, οι επενδυτές δεν θα αρκεστούν σε αυτό.

Η Samsung θα μπορούσε να πουλήσει μέχρι και 100 εκατ. κινητά φέτος, κάνοντας το Galaxy s4 το πιο δημοφιλές android smartphone στην ιστορία. Καποιοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η εταιρεία έχει βάλει στόχο να πουλάει 10 εκατ. Galaxy S4 το μήνα!

O. Μπαλαφούτη